Grave Lokaal

Reactie op de Graafse Canon.

 Geachte heer Leurs,

Als bestuurslid van de orgelkring voor het Land van Cuijk en NoordLimburg Gregoriusvan Dijk was ik meer dan verrast toen ik in de proef voor een Graafse canon het orgel van Escharen opmerkte. Jammer genoeg heb ik nergens iets over de bijbehorende tekst kunnen vinden, vandaar dat ik u daar naar vraag.

Niet veel mensen weten dat Grave een belangrijke rol in de orgelhistorie gespeeld heeft, en het waren met name de leden van de familie Hoque die het Brabantse orgel via Keulen en Luik verspreid hebben over Europa. Dit alles speelde in de late middeleeuwen, en daarbij vergeleken is het orgel van Escharen een jonkie: het zou stammen uit het eerste kwart van de 18de eeuw, maar omdat het waarschijnlijk stamt uit een klooster dat in het protestantse Brabant van na de 80-jarige oorlog, vertegenwoordigt het meer dan een
“simpele” kast met pijpen.

Als bijlage wilde ik u mijn studie Grave Orgelstad uit 2002 meesturen, maar dat bestand bleek te groot. Misschien hebt u het verhaal intussen al eens gelezen.
Met vriendelijke groet,

Wout van Kuilenburg

P.S. Ik zal Uw reactie inbrengen bij Graeft Voort die gisteren ook bekend maakte dat ook van buiten Grave aan de Canon meegewerkt wordt. Keerpunt 2010 wil de Graafse Canon graag interactief samengesteld hebben!! Meer mensen moeten hierbij betrokken worden!!!

Ook historici van buiten Grave schrijven mee aan de Graafse canon. 

Tenminste, dat is de bedoeling, zegt Jan Timmermans van stichting Graeft Voort, dat aan de canon werkt.

In de canon wordt de geschiedenis van Grave in vijftig vensters weergegeven, met de bedoeling die onder meer onder scholen te verspreiden.

Een eerste opzet van de canon is klaar. Wanneer de canon klaar is, is nog niet bekend.

Bron: de Gelderlander

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *