Grave Lokaal

Herontwikkeling Arsenaal eindelijk rond!!

Eerste integratie academie in Nederland een feit.

(Door onze verslaggever)

Grave- Integreren is nooit makkelijk en staat of valt met je eigen inzet. Medewerking van je leefomgeving is van belang. Maar wat als de integratie moeizaam verloopt, wat dan? En hoe borg je de voltooide integratie? Dan is professionele hulp gewenst en nu beschikbaar in Grave. De vier Graafsche ondernemers Bronts, Bekkers, Kuppeveld en Pluk realiseren daarom de Graafsche Integratie Academie (GIA).

Het Arsenaal in Grave is voor hun plannen aangekocht.

Lang hebben ze hun lippen stijf op elkaar moeten houden. Het zoeken naar de juiste investeerders, het wachten op andere partijen die in gesprek waren met de vorige eigenaar, onderhandelingen met de gemeente en provincie. Alles moest in een korte periode gerealiseerd worden, aldus Pluk. We zijn sowieso geen ondernemers die lang bij de realisatie van plannen stil willen staan. Alles moest in een korte tijd afgerond worden. Duidelijkheid, daar draait het bij ons om vult Bekkers aan.

Het is ongelooflijk dat we dit in zo’n korte tijd gerealiseerd hebben aldus Kuppeveld.

In november werden de eerste plannen, tijdens onze netwerksessies, op de spreekwoordelijke achterkant van het sigarendoosje, geschreven. Dezelfde maand nog werd het volledige ondernemingsplan samen met studenten van de TU-eindhoven opgesteld en aan investeerders voorgelegd. Tot onze grote vreugde waren deze zeer enthousiast en konden we op zoek naar de juiste locatie voor onze academie. Omdat we ons verbonden voelen met Grave en deze stad bij uitstek een cultuur kent waarbij je als niet geboren Gravenaar al veel moeite moet doen om te kunnen integreren hebben we de mogelijkheden in Grave onderzocht. Omdat we aanvankelijk dachten dat er in het Arsenaal een gezondheidscentrum zou komen en het financieel onmogelijk leek zijn we pas laat met Slokker Vastgoed en Des Bouvrie in contact getreden. Met name Des Bouvrie zelf heeft een positieve bijdrage geleverd aan de verwerving van het pand, door ons. Het concept sprak hem zeer aan. Hij sprak zelfs de woorden dat een dergelijk concept hem had geholpen bij het wel slagen van zijn koopcentrum in Grave. Hij heeft ons Gravenaren nooit begrepen en zich buitengesloten gevoeld. Hij is dermate enthousiast dat hij de volledige architectuur voor zijn rekening neemt. GIA is er voor iedereen die behoefte heeft aan integratielessen. Of het nu gaat om ondernemers uit
het MKB, multinationals of private personen. Bij ons leer je de gebruiken van een cultuur kennen, er mee omgaan en, zoals soms gewenst, er tegenin gaan. Breken met tradities die volledige integratie tegenwerken is soms de manier om integratie volledig te realiseren zegt Bekkers. We hebben een aantal hoogleraren die gepromoveerd zijn op de geschiedenis en ontwikkeling van Grave. Bronts geeft aan dat de GIA haar nadruk in eerste instantie zal leggen op Grave.

Simpel, omdat we midden in de Graafse samenleving willen staan en hier in de regio ook het meeste werk ligt. We gaan niet alleen voor mensen van buiten Grave colleges verzorgen, sterker nog, onze eerste opdrachtgever is de Gemeente Grave zelf.

De volledige raad, B&W en gemeente ambtenaren zullen als eerste afstuderen. En ze gaan intern!

Op de eerste verdieping worden luxe hotelkamers gerealiseerd waar studenten van de GIA gedurende hun verblijf, van meestal een week, in de watten worden gelegd.

Een dag ploeteren op de Graafse gebruiken en gewoontes is immers hard werken. Laat staan het erbij horen!

Het concept is overigens volledig maatschappelijk verantwoord ingericht,waarbij alle Gravenaren betrokken zullen worden. Werkgelegenheid met zo’n 60 formatieplaatsen, bediening door medewerkers en bewoners van stichting Dichterbij. En een ware kookacademie aangevoerd door Cas Spijkers. Die overigens als Brabander in staat is gebleken overal te integreren. Het horeca deel zal volledig opengesteld zijn voor bezoekers, die na een heerlijke lunch een bezoek kunnen brengen aan het Graafsche integratie Museum.

Onderhandelingen lange tijd geheim

Het leek mooi,maar kwam niet van de grond: een luxe koopcentrum van Jan Des Bouvrie in het Arsenaal in Grave. Sinds het vertrek van de laatste ondernemer in april 2006 staat het Arsenaal leeg.

Financieel directeur Henri Hindriks van Jan Des Bouvrie kan de koopovereenkomst bevestigen. We hadden de afspraak de onderhandelingen geheim te houden. We stonden vanaf het begin zeer positief tegenover het idee van de integratie academie en zijn verheugd met de huidige ontwikkelingen.

Wie verbleef in het Arsenaal?

· Na vertrek van het garnizoen Grave in 1892 kwam het arsenaal leeg te staan

· In 1898 werd het complex door het rijk aangewezen om krankzinnigen te huisvesten

· In 1973 werd de psychiatrische inrichting gesloten

· In 1975 werd het een penitentiaire inrichting

· Deze werd opgeheven waarna het complex in 2001 naar Jan des Bouvrie (met vijftien

ondernemers als huurders) ging

· 15 februari 2010 start de verbouw van het Arsenaal voor de vestiging van de Graafsche Integratie Academie.

Begane grond met collegezalen en skillslab. Eerste verdieping wordt verbouwd tot hotel en ingericht door Jan Des Bouvrie.

4 gedachten over “Herontwikkeling Arsenaal eindelijk rond!!

  • Grandioos idee!! Hopelijk lukt het de heren Bronts, Bekkers, Kuppeveld en Pluk WEL om het Arsenaal rendabel te maken. VEEL SUCCES gewenst door een Wijchens ondernemersechtpaar.

    Beantwoorden
  • Ook al is het een carnavalsgrap, ik voel toch enige frustratie….. Integreren doe je zelf!

    Beantwoorden
  • Hallo Anoniem,

    Wees gerust. Geen frustratie bij ons hoor! De GIA leden zijn dol op Grave en zijn inwoners. Veranderingen beginnen altijd bij jezelf. Vandaar ook de lessen die we volgen. We nodigen daarom ook alle alochtone Gravenaren uit om te investeren in zichzelf en op 15 februari zich aan te melden bij de GIA en ook te integreren.
    En… een klein spiegeltje voorhouden kan toch geen kwaad?

    Tot Maandag,
    Het GIA team.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *