Grave Lokaal

Leurs wil stadsdichter voor Grave.

Een stadsdichter. Die heeft Grave nog niet, en het is hoog tijd dat daar verandering in komt.
Tenminste, dat vindt raadslid Jacques Leurs (Keerpunt 2010). Bij een van de komende raadsvergaderingen zal hij daarvoor een motie indienen. Een prima idee, vindt Ignas Bertels, bestuurslid van Pen en Stem. “Bij onze vorige vergadering is er ook al over gesproken. Wij als vereniging zouden het graag op ons nemen het te regelen, dan heeft het ook voortgang en kunnen we op een hoger niveau komen.”

Bron: de Gelderlanderwebsite

Reacties op het internet via de Gelderlanderwebsite:

Geweldig plan. Maar dan moet er ook een stadscomponist, stadsomroeper, stadskok, en stadsnar komen.
Daniel

Dat louche Sjaak maar eens zorgt dat het bejaardenhuis en de binnenstad wordt gebouwd. De bevolking zit niet op een stadsdichter te wachten.
Peter

Ja hoor, Leurs is er weer. Hij begint weer Sinterklaas te spelen. Vervolgens komt hij weer met een voorstel om overal belastingen te verhogen om zijn ideetjes te kunen betalen waar 98% van de Gravenaren totaal niets aan hebben. Wij mogen wel betalen voor al deze onzin. Beste meneer Leurs, pak een van de duizenden al beschikbare dichtersboeken, ga in uw luie leunstoel zitten en laat op die plek ons voor altijd met rust. Keerpunt 10 wordt uw Eindpunt 2010, naar wij allen hopen.
Jeanette

Inderdaad, crisis in het land, de gemeenten het volgend jaar met ongeveer 20% gekort en tot wat voor lumineus idee komt raadslid Leurs: Een Stadsdichter. Dat is inderdaad precies wat Grave nodige heeft in barre financiële tijden. Ga iets nuttigs doen van de centen die je als raadslid van de gemeentekas onttrekt. En als Pen en Stem het zo’n geweldig idee vindt, dan hang toch gerust de stadsdichter uit, maar niet voor rekening van de Graafse burgers. Gratis stadsdichter zijn, dat is nog eens je stad liefhebben.
Koos D.

Wanneer een idee wordt gelanceerd en dit via o.m. de pers wordt verspreid,is hoon(gelach) meestal zijn/haar deel;wat een misere…plannenmaker(s). ‘Het idee’ ligt (nu)slechts ter tafel en vraagt om…nadere uitwerking; zelfs nog maar om er ‘ja’ dan ‘nee’ tegen te zeggen.

Dit door onze Graafse Gemeenteraad. Begrijpelijk deze reacties per mail….maar wel jammer; elk idee zet immers aan tot ‘verandering’ of kan daartoe aanzetten. Conservatief of behoudend als wij in wezen zijn,beginnen we dan ook maar onmiddellijk ‘met scherp te schieten’; onbesuisd en onbezonnen. Zonder -in dit geval- recht te doen aan de ‘ideemaker/ideegever’, Jacques Leurs, een Graafs politicus, die zijn nek nog wel eens heeft uitgestoken;(ook) ten behoeve van (deel)groepen van de Graafse samenleving.

De hierboven geuite sneerende opmerkingen aan zijn adres zeggen dan ook meer van de mailschrijver(s) dan van Jacques L. Terugkomend op het stadsdichterschap kan ik opmerken, dat, waarschijnlijk, Jacques een stadsdichterschap voor ogen staat, zoals in andere (grotere) steden als Nijmegen,Tilburg,den Haag,Arnhem en Amsterdam. Waar het fenomeen stadsdichter overigens (zeer) gewaardeerd wordt. Bij allerlei (feestelijke)gelegenheden wordt een stadsdichter verzocht om een daarbij passend gedicht te maken en eventueel voor te dragen. Het is niet ongebruikelijk, dat deze daarvoor ‘een vergoeding’ ontvangt. Niet meer en niet minder. Er is geen sprake van een dienstverband; dat zou overigens niet ‘des dichters’zijn. Bovendien mag de (gekozen) stadsdichter na 1 of 2 jaar, de Graafse samenleving (weer) zijn hielen laten zien.Zo’n periode is dus,wellicht tot uw aller geruststelling, zo voorbij. De stadsdichter kan daarbij een spottende(ja,nar),vrolijke of ernstige toon treffen in zijn/haar (voor te dragen)gedicht. Misschien zelfs…een kritische toon, een van (licht)onbehagen. Want zelfs een (stads)dichter is (maar) een mens; dichten is dus een menselijk bedrijf. Maar wel ‘een bedrijf’,dat zich serieus wenst te nemen en het laatste decennium serieus wordt genomen.
(Gedichtendag, Week van de Poezie) Dat de Stg.Pen & Stem, middels haar woordvoerder, dit stadsdichterschap wenst te ‘omarmen’ is niet zo vreemd. Immers dit schrijverscollectief bestaat al 15 jaar en dat is een unicum te noemen in letterenland en in het cultureel landschap van Het Land van Cuijk. De stichting bemoedigt, spoort aan en biedt (aankomende)schrijvers en dichters een podium en maakt het mogelijk te kunnen verschijnen in een dichtbundel of boekvorm.

Meestal gebeurt dit ‘om niet’ of heel weinig en danken wij veel aan sponsors en donateurs. Daniel,Peter,Jeanette en Koos D. nodig ik bij deze uit bij een ‘open podium’ van Pen&Stem, op zaterdagmiddag 19 december as om 14.00 uur in ’t Trefpunt te Velp( N.B.);

Ze mogen er zelfs misschien hun mail ter plekke voorlezen. Voor het maandthema ‘LICHT’ zie ik in hun mailtjes wel aanknopingspunten. Mochten ze verhinderd zijn, kunnen ze altijd de website van het schrijvers-en dichterscollectief raadplegen: http://www.penenstem.nl/.

Harry Daudt

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *