Grave Lokaal

In de wandelgangen.

Na afloop van de raadsvergadering waarin over de begroting werd gestemd, met alleen de PvdA en SP tegen, werd druk gespeculeerd over het vervolg. “Bijna alle moties kunnen door het college worden overgenomen”. In de vergadering werd al bekend dat de brug over de Raam in Escharen aangelegd kan worden met 60.000 euro subsidie van de provincie. Er is ook kans op 100.000 euro subsidie op de uitbreiding van het museum. Leo de Vreede schreef er vanmorgen dit over:

Mevrouw de voorzitter……..
woensdag 11 november 2009

Behandeling begroting 2010 op 10 november 2009
Zoals kon worden verwacht werd de begroting 2010 zonder slag of stoot aangenomen.

Waar nodig pareerde wethouder Bos de aanvalletjes met de raad er op te wijzen dat het college niets anders had gedaan dan de besluiten, die de raad had genomen bij het vaststellen van de kadernota, in de begroting verwerken. Er werd uiteindelijk geen enkel amendement ingediend en de ingediende moties werden uitgesteld tot de decembervergadering en dat vind ik merkwaardig en niet slim.

Als reden voor aanhouden werd aangevoerd dat pas over de inhoud van de moties kan worden gepraat als de gegevens van de grondexploitatie en de reserves bekend zijn. Dat is wel juist, maar de bedoeling van de moties was juist het college op te dragen die discussie in december voor te bereiden. Door wel over de moties te stemmen had de raad aan kunnen geven welke verzoeken om extra geld wel kans maken en welke niet. Van de wel kansrijke voorstellen had het college de consequenties in de raadsvoorstellen voor december kunnen verwerken. Het daarbij om incidentele en structurele financiële gevolgen, om eventuele uitvoeringsproblemen en wie weet om welke dingen nog meer. Ook hiervoor geldt dat een goede voorbereiding de besluitvorming vergemakkelijkt en dat kan in de decembervergadering weer tijd besparen en dat zal hard nodig zijn.

Ik hoop daarom dat het college er maar alvast van uitgaat dat de moties zijn aangenomen en ze in de voorbereiding van de decembervergadering betrekt.

Uit de discussie bleek wel dat de betekenis van een motie en het verschil met een amendement niet duidelijk is. In een motie spreekt de raad zijn mening of gevoelen uit of wordt aan het college een opdracht gegeven. Daarna gaat de raad over tot de “orde van de dag”. Een motie is dus geen besluit en dat is een amendement wel. Amendementen konden nu dan ook niet, moties wel. Aangezien het ongenoegen over het niet beschikbaar zijn van grondexploitatie en stand van de reserves raadsbreed was zou een motie van de raad waarin het ongenoegen over deze situatie passend zijn geweest. Nu heeft de raad dit feit voor zoete koek geslikt en vind je er in notulen niets over terug. Het logische voorstel van de PvdA de hele begrotingsbehandeling uit te stellen totdat de gegevens wel bekend zouden zijn vond geen genade omdat de begroting nu eenmaal in november moet worden vastgesteld. Dat had kunnen worden ondervangen door deze begroting zonder veel discussie formeel vast te stellen en dan in december het echte vuurwerk af te steken. Nu is er veel tijd besteed aan deze begrotingsbehandeling terwijl de eigenlijke behandeling pas in december komt.

Merkwaardig was dat nadat de fracties hadden gereageerd op de repliek van het college, wethouder Opsteegh geen antwoord gaf op de gestelde vragen, maar een eigen algemene beschouwing hield. Die leek sterk op een nieuwjaarstoespraak waarin werd teruggekeken naar wat was gebeurd en vooruitgekeken naar wat gaat gebeuren. Wethouder Bos deed dat niet en ging dus wel op de vragen in. De burgemeester hield weer een inhoudelijk verhaal over haar portefeuilles en kwam met enkele nieuwe initiatieven. De raad werd duidelijk door deze werkwijze overvallen. Het verklaarde wel waarom de voorzitter zowel in de wekelijks column in de Graafsche Courant als tijdens de vergadering sprak over het houden van algemene beschouwingen, terwijl die al schriftelijk waren ingediend. Nu kon de raad met goed fatsoen er niet meer op ingaan en dat is zeker wat betreft het betoog van de burgemeester jammer.

Waarom waren deze initiatieven niet in de aanbiedingsbrief van het college verwerkt?

Dat is toch de algemene beschouwing van het college. Eventueel had het nog in de repliek gekund. Ik vermoed dat de haast waarmee het hele proces moest worden doorlopen hierbij een rol heeft gespeeld.Ik moet nog één zaak rechtzetten. In mijn vorige blogs zag ik nog een incidentele ruimte van € 144.000 doordat de exploitatielasten voor het MFC al in de begroting 2010 waren opgenomen, terwijl dat pas in 2011 hoefde. Via ambtenaren op de publieke tribune kwam ik er achter dat dit niet het geval is. Alleen was de tabel in dat opzicht niet duidelijk. Aan raadsleden die deze vraag ook hadden gesteld was dit al meegedeeld, maar het was niet tot mij doorgedrongen. Een illusie minder dus.

P.S. De arcering en wit toepassen is van mij!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *