Historische kelders ontdekken met Jo de Wit. (Mijn “Grave”naar.)

Amateurarcheoloog Jo de Wit bij de kelder in de Rogstraat.


foto: Ed van Alem
Op de site van de Gelderlander ook een filmpje van de laatste vondst van Jo.Link:http://www.gelderlander.nl/voorpagina/maasland/5759291/Historische-kelders-ontdekken-met-Jo-de-Wit-.ece
De Graafse amateurarcheoloog Jo de Wit wordt sinds de ontdekking van een gang bij De Hoofdwagt in Grave gevraagd om historische kelders in het stadje op te ruimen.

In september ontdekte Jo de Wit een gang onder de grond bij De Hoofdwagt in Grave, naast de Elisabethkerk.

Volgens De Wit is het een gang waarmee Gravenaren hun vestingstad in tijden van oorlog konden ontvluchten. Volgens anderen is het een toilet. Hoe dan ook krijgt De Wit sinds zijn ontdekking verzoeken om kelders onder historische panden in de Graafse binnenstad op te ruimen.

Woensdag was de amateurarcheoloog in een kelder onder de Rogstraat, en dat is hier te zien.

Een reportage in De Gelderlander van donderdag 5 november.

Bron: deGelderlander

Mijn commentaar: bij de algemene beschouwingen zal ik een amendement indienen om nader onderzoek te laten doen naar de Graafse onderaardse gangen en kelders. O.l.v. Gravenaar Haans van Monumentenburo Nijmegen met steun van de amateurarcheologen Jo de Wit en Martin Koolen en de kennis van Graeft Voort kan dit snel en zonder hele hoge kosten gedaan worden. Misschien heeft Graeft Voort nog budget voor zo’n onderzoek. In een later stadium moet dan het Rijk en de Provincie ingeschakeld worden. De Stichting Bezoekersmanagement heeft min of meer al zo’n verzoek gekregen. Die Stichting kan een en ander misschien snel opstarten.
Reacties op de site van de Gelderlander:amateurarcheoloog is Jo de wit,dus bartje wat wil je zeggen? In heel Grave loopt geen betere vent als Jo Beetje laag om iemand met een versterkende hobby verdacht te willen maken, bent U jaloers Bartje ? En dan nog voorschrijven wat een ander moet of zou kunnen doen..! denk dat Jo zijn eigen plan wel trekt….
fanclub jo – 09-11-2009 16:01
Beste Bart(je) Ik ga verder even niet te diep in op je reactie wat je hebt geschreven, maar ik lees hieruit, en je probeerd mij iets te vertellen, wat mij doed denken dat je iets tekort schiet, ( iets mist ? ). Misschien wel een collega, contacten, hobby ( archeologie ?) anders maak het bekend. Eerder heb je al eens greageerd op een artikel de Gelderlander 24 – 10 – 2009 om 12:04. Hierin schrijf je maar kort en onzorgvuldig weg al doet de schijn dat je me zou kennen. Het zou kunnen dat je veel over mij gehoord hebt, maar dan nog?. Een verstrekkende hobby met boeiende verhalen. lo…..
Jo de Wit – 09-11-2009 08:51
mmm, wel raar clipje hoor. die kruiken lijken er wel heel erg netjes neergelegd. jo een prima vent maar , hij heeft wel erg veel gevonden in zijn eigen keldertje. maar het kan goed komen. maak een overzicht van al je vindplaatsen. zowel ten zuiden als ten noorden van de maas. schrijf overal een verhaal erbij en je wordt onsterfelijk. en die schrijver zal beste te vinden zijn (tip ( drukkerij de kleijn in Wijchen ) tot die tijd, gun ik je het allerbeste maar heb je de schijn tegen.
bartje – 08-11-2009 20:11
Dit is dus precies de manier om kinderen en jonge mensen te interesseren voor geschiedenis. Prachtig, waren er overal maar zulke tunnels. Las ik trouwens laatstens dat er iemand wilde meehelpen met het schrijven van een boek ?? Ik hoor het wel.
Patrick – 06-11-2009 20:24

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: