Calculerend Grave; Opinie commentaar de Gelderlander.

Het probleem van projecten koppelen, is dat als het ene mislukt, het andere ook dreigt om te vallen. Dat scenario doet zich nu voor in Grave. Daar moet een nieuw verzorgingscentrum voor senioren komen want het huidige, Maaszicht, is niet meer van deze tijd. Grave heeft echter ook behoefte aan een nieuw sociaal-cultureel centrum. Toen het idee ontstond om beide centra te combineren, werd dat door de gemeenteraad en Maaszichtbestuur met enthousiasme ontvangen.

Helaas kwam het applaus te vroeg. Nu bekend is wat het kost, is het gejuich verstomd en klinkt er enkel ach en wee in het vestingstadje. Uitrekenen wat zo’n centrum, geintegreerd in het verzorgingshuis, kost, is aanvankelijk blijkbaar met een heel natte vinger gedaan. Nu het idee verpakt is in een bouwtekening, pakt de calculatie zodanig uit dat er een gat gaapt van twee miljoen euro. Dat is niet alleen veel geld, het is zelfs een aanmerkelijk deel van de bouwkosten van het multifunctionele centrum.

Grave wacht al tientallen jaren op nieuwe, aan de tijd aangepaste huisvesting voor de senioren. Steeds opnieuw is het moment waarop de eerste spade de grond in zou gaan, uitgesteld. Langer uitstel is onverantwoord. De gemeente moet hoe dan ook snel met een oplossing komen. De kans dat derden, zoals de provincie, te hulp schieten. is klein.

De eigen reserve moet worden aangesproken of er moet geld worden geleend en dus rente worden betaald.

Niet fijn in tijden van crisis, zo’n aanslag op de gemeentekas. Maar wie slordig calculeert, moet op de blaren zitten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: