Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste NieuwsVoorpagina

Herstelbegroting Grave behandeld in werkgroep financiën LVC.

GRAVERMAAT: Er is een raadsinformatiebrief uitgekomen over de Graafse herstelbegroting. Hondenbelasting wordt afgeschaft per 2022. 

Op verzoek van de stuurgroep heeft de werkgroep financiën LVC gekeken naar de herstelbegroting van de gemeente Grave. Dit om te onderzoeken of daar
ombuigingen in voorkomen die een afbreukrisico in zich hebben voor de nieuwe gemeente Land van Cuijk (LvC).

De werkgroep is tot de conclusie gekomen dat dit voor enkele ombuigingen inderdaad het geval is, waarbij het doorvoeren van de ombuigingen in de meerjarenbegrotingvan het Land van Cuijk zorgt voor mogelijk meer schade dan dat dit resultaat gaat opleveren in de toekomst.

Het advies van de stuurgroep is om middels de kaderbrief en de begroting gemeente Land van Cuijk 2022-2025 een aantal ombuigingen die afbreuk kunnen doen aan de
nieuwe gemeente Land van Cuijk terug te draaien. Het is aan de gemeenteraad Land van Cuijk om de begroting Land van Cuijk 2022-2025 vast te stellen.

Ombuigingen

De stuurgroep heeft positief geadviseerd om in de kaderbrief en de begroting gemeente Land van Cuijk 2022-2025 een viertal ombuigingen die afbreuk kunnen doen aan de nieuwe gemeente Land van Cuijk terug te draaien.

Voornaamste reden is dat naast de gemeente Grave de andere vier gemeenten ook participeren in samenwerkingen of instellingen.

Om als Land van Cuijk te participeren dienen deze middelen wel beschikbaar te zijn.

Voor zowel de subsidies als het openbaar groen gaan we door de ombuigingen (verder) afwijken van de het beleid dat nu gevoerd wordt in de andere gemeenten.

De harmonisatie die later zal gaan plaatsvinden zal dan ook gepaard gaan met de nodige financiële consequenties.

Daarbij komt voor de subsidies bij dat dit nu kan zorgen voor een maatschappelijke afbreuk die later moeilijk te herstellen is.

Het betreft hier het totaal aan in de herstelbegroting van de gemeente Grave
opgenomen ombuigingen op subsidies.

Effect OZB

In het dekkingsplan van de herstelbegroting Grave komt op diverse plaatsen een OZB stijging voor.

Belastingplan Land van Cuijk.

Bij de OZB zijn in principe op dit moment geen richtinggevende keuzes aan de orde.

De Wet Arhi verplicht de gemeenteraad om vóór 31 maart 2022 een nieuwe verordening vast te stellen. Zoals eerder opgemerkt kunnen de OZB-tarieven 2022 pas goed worden vastgesteld na afronding van de herwaardering Wet WOZ voor 2022 in relatie met de geraamde OZB-opbrengsten in de begroting 2022
van de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

De stuurgroep adviseert om de effecten van de OZB nu niet terug te draaien en dit integraal af te wegenbij de begroting LvC 2022 en dan het OZB tarief vast te stellen op de benodigde financiële middelen.

Hondenbelasting

In Grave heeft de gemeenteraad een amendement aangenomen bij de behandeling van de begroting om de hondenbelasting per 2024 af te schaffen. Grave is de enige gemeente binnen het Land van Cuijk die nog hondenbelasting heft. Dit en mede gezien de landelijke discussie stellen we voor om de hondenbelasting per 2022 af te schaffen en hiermee gelijke trend te lopen met de overige gemeente in het Land van Cuijk.

De stuurgroep adviseert om de hondenbelasting voor Grave per 2022 af te schaffen en dit mee te nemen in het OZB tarief Land van Cuijk, mede gezien de landelijke ontwikkelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *