Hans Satter, Grave Politiek: Het voortgaande verval van de lokale democratie in Grave. Louis Sparidans: “Dit is geen faire zaak”.

GraverMaat: Hans Satter; Grave Politiek stuurde een reactie op het voornemen van LPG om in maart 2021, de diverse keren gevraagde, burgerraadpleging te houden.

Ook de reactie van de andere Graafse cricaster plaats ik hierbij. “Dit is geen faire zaak”. 

Het voortgaande verval van de lokale democratie in Grave.

Zonder enige ironie heeft de LPG (met haar bijwagens VVD en Keerpunt) de Graafse kiezers laten weten dat de burgerraadpleging over de bestuurlijke toekomst van Grave op zijn vroegst pas in maart 2021 gehouden kan worden. Je wrijft je ogen drie keer uit, maar het staat er gewoon.

Dat de LPG met haar zoveelste uitstel zou komen, je kon ereigenlijk op wachten. Al twee jaar traineren de Graafs machthebbers elk voorstel om de inwoners van Grave over herindeling een stem te geven.

In november 2019 ondertekenden 1200 Gravenaren een petitie waarin werd gevraagd om een burgerraadpleging. De LPG en haar vrienden hadden er geen boodschap aan. Elk initiatief in de raad om -naar het voorbeeld van Mill- de burgers zich te laten uitspreken, werd naar de prullenbak verwezen. De LPG/VVD/Keerpunt-coalitie is een fort waarachter men zich verschanst en een ophaalbrug die nooit wordt neergelaten.

Van belang was om een volksraadpleging vóór februari 2020 te houden. Daar lag de deadline om mee te kunnen doen aan de vorming van één gemeente Land van Cuijk. De LPG heeft met haar uitstelacties bereikt dat Grave tenminste tot 2026 volledig buitenspel staat.

De opiniepeiling die de LPG c.s. over niet eerder dan over tien maanden wil houden kan meedingen naar de titel van meest bizarre volksraadpleging in Nederland in decennia. Zij is van geen enkele waarde. De vraagstelling deugt volgens deskundigen– niet, de opzet is potsierlijke, en het is allesmosterd na de maaltijd.

De Graafse burgers mogen zich in 2021 uitspreken over iets dat eventueel in 2026 kan plaatsvinden. Het opereren van de LPG is een dom houden van burgers’.

Het motto van de LPG luidt “uw stem bepaalt of Grave zelfstandig blijft”. De werkelijkheid is dat u helemaal niets bepaalt. U wordt willens en wetens in het ootje genomen. U mag op zijn vroegst over tien maanden uw stem uitbrengen over iets wat al beslist is en tot 2026 onomkeerbaar is. Zo sla je de democratie aan diggelen en blijf je zelf comfortabel op het pluche zitten.

Hans Satter; www.gravepolitiek.nl

Louis Sparidans schreef al eerder:

Dit is geen faire zaak.

De LPG laat haar macht gelden, samen met broer Rob van de VVD en met Ben Litjens, die voor het eerst in jaren blij is dat hij voor “vol” wordt aangezien. Althans dat denkt hij.

Juist over zo’n cruciaal punt als over een datum van een opiniepeiling voor de hele Graafse bevolking, is het “een must” dat hierover fatsoenlijk overleg wordt gevoerd met alle partijen in Grave. Wederzijds respect en unanimiteit is hiervoor een voorwaarde.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: