Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

VPGrave: Handhaving hoort bij de burgemeester.

GraverMaat: VPGrave reageert op de raadsinformatiebrief waarin op het proces van de Kadernota 2021 wordt in gegaan. 
Geacht College,
Wij zijn verrast door de Raadsinformatiebrief, nummer 18, betreffende effecten van Corona op proces Kadernota 2021, die ons recentelijk bereikte.
Verrast en verbaasd om twee redenen. In de eerste plaats een procedurele. Met deze informatiebrief grijpt u in op een met de Raad afgesproken procedure in het kader van de planning & control cyclus. Het gaat niet aan dat het college eenzijdig van die procedure afwijkt. Dat is arrogant en doet geen recht aan de bevoegdheden van de Raad, die met voeten worden getreden.
In de tweede plaats een inhoudelijke. De argumentatie voor de vertraging is uiterst dun. Bovendien staat de gemeente er financieel zo slecht voor dat aanscherping van beleid of nieuw beleid in het geheel niet aan de orde is.
Gelet op de eis van de provincie dat we over een periode van 4 jaar telkenmale een sluitende begroting moeten presenteren kunnen we ons als gemeente beperken tot damagecontrol. U had tenminste met een voorzet kunnen komen die ingrijpen van de provincie onnodig maakt en de beleidskeuzes bevat die tot nu in de voornemens ontbreken.
Wij verwachten derhalve alsnog dat u doet waarvoor u in het college bent gekozen, namelijk een inhoudelijke discussie voeren met de Raad op grond van in een kadernota of ander beleidsdocument vervatte voornemens binnen het kader van de beleidscyclus.
Een punt waarmee wij grote moeite hebben en u de discussie met ons zult moeten voeren, tenzij u op uw voornemen terugkomt, is de portefeuilleverdeling.
In het bijzonder ten aanzien van het beleidsveld handhaving. Handhaving hoort niet gekoppeld te zijn aan het beleidsveld dat in de portefeuille van de betreffende wethouder zit. De slager mag zijn eigen vlees niet keuren. De handhaving in Grave laat sterk te wensen over en verdient meer en integrale aandacht.
Wij willen dat handhaving in een portefeuille komt en wel die van de burgemeester.
Wellicht ten overvloede merken wij op dat, zoals ook het geval bij Ben Peters, de portefeuilleverdeling zeer onevenwichtig is. Maar daar zal u ongetwijfeld anders over denken.
Over beide hierboven genoemde onderwerpen willen wij overleg in de commissie.
Jacques van Geest Fractie Verenigd Progressief Grave

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *