De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Graafse politiek is net een soap. “Graafse Tijden; SLECHTE TIJDEN.

GraverMaat: De Gelderlander vergelijkt de Graafse politiek met een soap. Bij het artikel is een logo geplaatst dat veel weg heeft van het logo van Goede Tijden Slechte Tijden. Men maakte er van:

Graafse Tijden SLECHTE TIJDEN; inclusief enkele merletten!

En dan nog dit:

Bij het bestuderen van de “werkplekken” van de raadsleden en het college constateerde ik dat de fractievoorzitters van de oppositie thuis zaten.

Echter de fractievoorzitters van LPG, Keerpunt 2010 en VVD zaten in de ruimten zoals de fractiekamer, de Kroon enz. Zo kan er toch intern overlegd worden; zoals bij de schorsing. 

De wethouders zaten in een wethouderskamer en de voorzitter, Lex Roolvink zat in de raadszaal. 

De Graafse politiek zit niet stil. In 2020 is de coalitie verbroken, een wethouder opgestapt, een wethouder aangenomen én een opiniepeiling verschoven. Is het nu rustig? Alles behalve.

Het is vrij opmerkelijk dat een wethouder met een kleine meerderheid wordt aangenomen. De stemming was anoniem, maar de uitslag laat zien dat de hele oppositie (CDA, VPGrave, LLvC, D66) tegenstemde.

Een verklaring hiervoor kwam tijdens de raadsvergadering op dinsdagavond. De tegenstemmers zijn niet tegen Lemmen als wethouder. De raad vindt hem een prima opvolger van Ben Peters (CDA). Hij is oud-directeur bij afval- en reinigingsbedrijf Dar en een paar jaar geleden heeft hij NEC geholpen met de zoektocht naar sponsoren.

De uitgebrachte tegenstemmen zijn symbolisch. De coalitie heeft de meerderheid, dus de baan van Lemmen stond niet op het spel. De oppositie stemt eigenlijk tegen nieuwe coalitie (LPG, VVD en Keerpunt 2010) en vooral het ontstaan hiervan. Ze noemen het ‘achterkamertjespolitiek’ en ‘gebrek aan transparantie’.

Er is volgens Jacques van Geest (LPGrave) niet met andere partijen gesproken dan de VVD en Keerpunt 2010. Ook vond Alex van Megen (CDA) het opmerkelijk dat er geen bestuursakkoord naar buiten is gebracht. De oppositiepartijen vroegen zich verder af of er wel geld is voor een derde wethouder. Er liggen voorstellen om te bezuinigen op wethouders. ,,De werkdruk is te groot voor twee wethouders”, zei Rob Bannink (VVD).

Over het ontstaan van de coalitie: Astrid Bannink (LPG) noemde de VVD en Keerpunt de enige twee partijen die ze kon vertrouwen. Niet alleen omdat Rob Bannink haar broer is. Ze zei niet dagelijks te willen samenwerken met ‘partijen die een mes in haar rug steken.’ Er werden volgens Astrid Bannink in deze nieuwe coalitie twee eisen gesteld: de financiën moeten op orde zijn en de opiniepeiling over de toekomst van Grave moet doorgaan (na de coronacrisis). Het bestaande bestuursakkoord, dat samen met het CDA is gemaakt, blijft volgens haar gehandhaafd. Alleen nu samen met de VVD en Keerpunt 2010.

Ondanks alle kritiek kwam het CDA dinsdag nog met een motie van vertrouwen. Geen wantrouwen, want ze willen wel het college van burgemeester en wethouders steunen. Iedereen stemde tegen. Ook het CDA. Er is dus op verschillende fronten weinig vertrouwen binnen de raad van Grave.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *