De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Gelderlander: Opiniepeiling in Grave is uitgesteld tot na de crisis.

GraverMaat: De Graafse gemeenteraad vergaderde voor de eerste keer digitaal. Hierboven een afbeelding gemaakt van mijn IPad. De Gelderlander schreef er hetvolgende over:

Gemeenteraad voelt niets voor

digitaal referendum.

De inwoners van Grave mogen stemmen over de toekomst van hun gemeente zodra het gewoon in een stemlokaal kan. Digitaal stemmen is voor de gemeenteraad geen optie.

De inwoners van Grave, Gassel, Escharen en Velp zouden op 14 mei één vraag beantwoorden: ‘Bent u voor behoud van de gemeente Grave? Ja of Nee’. Hiermee beslist de bevolking of Grave zelfstandig blijft of aansluit bij de gemeente Land van Cuijk.

Toen kwam de coronacrisis. De opiniepeiling op 14 mei gaat niet door. De gemeenteraad liet gisteravond weten het onverantwoord te vinden negenduizend mensen naar de stemhokjes te sturen. Daarnaast is het nog onduidelijk welke coronamaatregelen in mei gelden; het referendum mag mogelijk niet eens gehouden worden.

Even kwam een digitaal referendum ter sprake. Deze lijkt op de verkiezing van de gemeentenaam het Land van Cuijk. Alle inwoners krijgen een unieke code thuisgestuurd en mogen deze online gebruiken om in te loggen. Daarna kunnen ze stemmen. Niemand in de gemeenteraad vindt het een goed alternatief. ,,Ouderen missen vaak de juiste apparatuur en zij moeten ook stemmen. Daarnaast is het fraudegevoelig en is er weinig gelegenheid voor een campagne”, zei Marion Wierda (D66).

Er kan dus een dikke streep door 14 mei. Maar welke datum moet iedereen dan omcirkelen? Dat is nog niet duidelijk. Het CDA, VPGrave en D66 willen Prinsjesdag, 15 september, als uiterlijke streefdatum. ,,We moeten als raad een signaal afgeven. Dat we de opiniepeiling niet op de lange baan schuiven. Verplaatsen kan altijd nog. Ook als september niet haalbaar is”, zei Wierda.

De coalitie (LPG, VVD en Keerpunt 2010) ziet hier niets in. ,,Nu al een datum prikken, is vooruitlopen op de muziek. We weten niet wat de regering gaat doen”, zei Rob Bannink (VVD).

De LPG benadrukte dat het oplossen van de coronacrisis nu belangrijker is dan de politieke toekomst. ,,Dat we de opiniepeiling zo snel mogelijk willen houden, is voor nu voldoende”, zei Astrid Bannink. ,,Vertrouw op ons woord. We komen erop terug. Desnoods met een extra raadsvergadering.”

De gemeente heeft in ieder geval zes weken nodig om alle stembiljetten af te drukken en te versturen. De kans is dus groot dat de inwoners pas na de zomervakantie mogen stemmen. Welke gevolgen dit heeft voor het aansluiten bij het Land van Cuijk op 1 januari 2022, is niet duidelijk. Voor zover bekend, ligt de deadline hiervoor op 21 mei 2020. Als Grave te laat is, moet het zelfstandig blijven tot 2026.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *