De GelderlanderDossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Mill zorgt voor een spannend slot in “fusiewedstrijd” L.v.C. : Grave = 4:1!

GraverMaat: De foto boven dit artikel is een vergroting van de foto die Leo de Vreede recentelijk maakte vanuit zijn auto.

Donkere wolken weerspiegelt in de raampartij van het stadhuis.  

Heel toepasselijk.

In de verlening van de “fusiewedstrijd” L.v.C : Grave zorgde de inwoners van Mill dat de nederlaag voor Grave opliep tot 4:1!

Jammer genoeg heeft een meerderheid in de Graafs raad niet gekozen om de Millse route te gaan. Keerpunt 2010 heeft herhaaldelijk gepleit om de bewoners mee te laten spreken.

Onze complimenten gaan uit naar Ad Berends en het CDA Mill en consorten die veel werk hebben verzet en uiteindelijk een grote steun van de bevolking kregen.

De Gelderlander schreef:

Inwoners Mill stemmen massaal

voor herindeling.

Nieuwe fusiegemeente in

oppervlakte grootste van

Brabant.

De inwoners van Mill hebben gisteren tijdens de inwonersraadpleging massaal gestemd vóór herindeling van hun gemeente met Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis per 1 januari 2022. 75 procent van de kiesgerechtigden kiest voor aansluiting bij de nieuwe gemeente Land van Cuijk.

4118 van de ruim 5500 uitgebrachte stemmen zijn voor de herindeling. 25 procent vindt dat Mill, goed voor 11.000 inwoners, best zelf zijn boontjes had kunnen doppen.

De nieuwe fusiegemeente telt straks, inclusief Mill en Sint Hubert, 29 dorpen en zo’n 76.000 inwoners. In oppervlakte wordt het de grootste gemeente van Brabant. Burgemeester Antoine Walraven maakte de uitslag van wat in de volksmond referendum genoemd werd, gisteravond tegen 22.30 uur bekend.

Het opkomstpercentage bedraagt 61 procent. Dat is ruim hoger dan de opkomstdrempel van 40 procent die een raadsmeerderheid van AB’90 en VKP had ingesteld om zoveel mogelijk mensen naar de stembus te trekken. Ter vergelijking: de gemiddelde opkomst bij lokale referenda ligt op 39,7 procent.

De initiatiefnemers van de inwonersraadpleging hebben aangegeven dat zij de uitslag overnemen bij een opkomst van minstens 40 procent. De gemeenteraad bespreekt volgende week donderdag, is eerder vastgesteld, de consequenties van de uitslag. De raadsleden nemen dan officieel het besluit dat Mill gaat herindelen.

Ad Berends, de man achter het burgerinitiatief, was gisteravond ‘euforisch’. ,,Dit is een onvoorstelbare uitslag. Fantastisch gewoon. Ik had gehoopt op 65 procent voor herindeling. Deze uitslag, met ook een opkomst van 61 procent, laat zien dat democratie heeft gezegevierd en dat er veel vooruitstrevende mensen in Mill wonen.”

Ook fractieleider Mark Janssen van het CDA is heel blij met de uitslag. Zijn partij wil al langer herindelen. ,,Nu kunnen we als Mill eindelijk meepraten. Dat brengt ook verantwoordelijkheid met zich mee om samen iets goeds te maken van het Land van Cuijk.”

Volgens Janssen kan Mills ‘ja’ voor herindeling ‘Grave ook energie geven zich alsnog aan te sluiten’. ,,Ik weet dat er daar ook veel mensen zijn die dat willen.”

Fractievoorzitters Erik Rietveld (AB’90) en Anne Derks (VKP) spreken van ‘een duidelijke uitslag’. Beide partijen moeten eigenlijk niks weten van een grote herindeling. Derks: ,,75 procent is een duidelijke meerderheid. Inwoners hebben altijd gelijk.” Rietveld: ,,Dit heeft ook effect op Grave. Samen met Mill optrekken zien ze nu mislukken. Daar zullen mensen traantjes wegpinken, denk ik.”

Burgemeester Walraven was ook tevreden met de opkomst. ,,Als college roeien we de kant op die de raad bepaalt. Dat voeren we enthousiast uit.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder