Dossier samenwerking Land van CuijkKeerpunt 2010Laatste Nieuwspermanente campagneUit mijn archiefVoorpagina

Zoek de verschillen in de zienswijzen van Mill en Grave.

GraverMaat: In Grave staat de volgende tekst bij de concept-brief:

Inleiding
De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben het herindelingsontwerp voor 8 weken ter inzage gelegd voor eenieder om een zienswijze in te dienen op het herindelingsontwerp. Deze termijn loopt op 24 december af.

Voorgestelde beslissing(en) met argumenten en afwegingen.

Met bijgevoegde concept-brief is gezocht naar een zo breed mogelijk draagvlak binnen de raad. Er is gekozen voor een tekst die enerzijds de drie fuserende gemeenten dankt voor de toezending van de stukken en de geboden gelegenheid om te reageren op het herindelingsontwerp en waarin anderzijds de zorgen worden geuit over de consequenties van het besluit tot fusie voor de Gemeenschappelijke Regeling CGM.
Om die laatste reden is het noodzakelijk om op zeer korte termijn te starten met gesprekken om de consequenties te beschouwen. Het college zal de onlangs door de stuurgroep Herindeling Land van Cuijk toegestuurde notitie met uitgangspunten voor het afnemen van diensten bij de toekomstige gemeenten hier bij betrekken.

Het indienen van een meer toegespitste reactie op het herindelingsontwerp wordt overgelaten aan de individuele raadsfracties.

GraverMaat: Mill vergadert donderdag over de bestuurlijke toekomst.

In Mill staat de volgende tekst bij het raadsvoorstel:

Samenvatting voorstel.

De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben op 28 oktober jl. ingestemd met het herindelingsontwerp. Met deze instemming is een zienswijzetermijn gaan lopen tot 24 december 2019.
Tijdens de raadsvergadering van 4 juli jl. is een motie aangenomen waarin is aangegeven dat de mening van de raad (via een zienswijze) kenbaar gemaakt wordt op het moment dat de definitieve vorming van de CBA-gemeente een feit is.

Op verzoek van het presidium heeft het college een concept-zienswijze op het herindelingsontwerp voorbereid. Daarnaast heeft de gemeente Mill en Sint Hubert een brief ontvangen met de uitgangspunten voor het vormen van een regiegemeente met het verzoek om hier uiterlijk op 24 december 2019 een zwaarwegende intentieuitspraak over te doen.

De zienswijze is opgesteld vanuit een positie van een zelfstandige gemeente Mill en Sint Hubert. Indien de gemeenteraad van mening is dat de positie aan een heroverweging toe is, kan hierover ter vergadering een uitspraak  te worden gedaan.

Voorstel besluit

1. kennis te nemen van de rapportage “Op weg naar de ambtelijke organisatie van de toekomst”
2. vast te stellen de zienswijze op het herindelingsontwerp voor de samenvoeging per 1 januari 2022 van de gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis met de in dit voorstel genoemde inhoudelijke
argumenten en afwegingen.

Inleiding
De gemeenten Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis hebben het herindelingsontwerp voor 8 weken ter inzage gelegd voor eenieder om een zienswijze in te dienen op het herindelingsontwerp. Deze termijn loopt op 24 december af.

Voorgestelde beslissing(en) met argumenten en afwegingen
In de bijgevoegde concept-zijnswijze dankt de gemeente Mill en Sint Hubert de drie fuserende gemeenten voor de toezending van de stukken en de geboden gelegenheid om te reageren op het herindelingsontwerp. Daarnaast worden zorgen geuit over de consequenties van het besluit tot fusie voor de GemeenschappelijkeRegeling CGM.

Verder wordt in de concept zienswijze gereageerd op de brief van 12 november jl. waarin de stuurgroep CBA de gemeente Mill en Sint Hubert vraagt om een intentiebesluit over het door hen aangeboden
regiemodel.

Het college van de gemeente Mill en Sint Hubert ambieert een kleine flexibele kernorganisatie met een sterke regiefunctie, zowel in het scenario waarbij de ambtelijke samenwerking met Grave wordt
gecontinueerd als bij een volledig zelfstandige ambtelijke organisatie.

Het college concludeert dat met het voorliggende aanbod (het regiemodel) de voorwaarden voor de inkoop van ambtelijke diensten door de gemeente Mill en Sint Hubert eenzijdig bepaald zullen worden door de nieuwe gemeente Land van Cuijk. Wij voorzien dat het aangeboden regiemodel in onvoldoende mate zal
voldoen aan de door ons gestelde voorwaarden voor de inkoop van ambtelijke diensten. Namelijk:
vanuit de bestuurlijke autonomie zelfstandig keuzes kunnen maken
opgavegericht sturing geven aan processen samenwerking met inwoners en organisaties
schaalvoordeel, met hierbij de ruimte voor een variëteit aan maatwerk en flexibiliteit
voldoende aandacht en zorg voor de gemeente Mill en Sint Hubert, terwijl u invulling geeft aan de vorming van uw nieuwe organisatie, werkprocessen, werkcultuur en harmonisering van uw nieuwe
beleid.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *