De GelderlanderGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

De Graafsche Meedenker Leo Vreede: de raad keurt de bezuiniging op de bezuiniging op de schoolbibliotheek goed ! Reactie Biblioplus.

GraverMaat; Leo de Vreede schreef een opmerkelijke bijdrage over het wel goedkeuren van de bezuiniging op de schoolbiebs in een ingezondenartikel van de Gelderlander.

Later moet er toch een bult met geld gekomen is zijn conclusie,

@Redactie

Bibliotheek

Volgens uw artikel over de bibliotheek in Grave blijft de schoolbibliotheek in Grave bestaan. Dat is inderdaad wat de raad van Grave wil, maar niet wat is besloten. Waarom zou je ook eenvoudig doen als het ook ingewikkeld kan. De raad heeft namelijk de bezuiniging die in 2022 effectief zou worden goedgekeurd. Als er niets gebeurt, verdwijnt de schoolbibliotheek dus.

Aan het voorstel is toegevoegd dat het college met de bibliotheek gaat zoeken naar een mogelijkheid de schoolbibliotheek te behouden en de gemeente minder aan de bibliotheek gaat bijdragen (dat had de gemeente dus van tevoren moeten doen). Als dat niet lukt verdwijnt volgens het voorstel de schoolbibliotheek. De raad heeft daar nu aan toegevoegd dat het college dan eerst ‘naar de raad komt’. De vraag is waarmee. Dat zal een zak geld moeten zijn. En dat geld is er vooralsnog niet. Deze bezuiniging moet toch al in de begroting 2022 worden verwerkt en dus kan de raad er sowieso nog over praten. Het vonnis is geveld, maar er is een bereidheid gratie te verlenen.

Leo de Vreede,

Geachte raadsleden,

Voor de volledigheid stuur ik u mijn inspreektekst van afgelopen dinsdag. Het was misschien in de hectiek van deze avond niet helemaal duidelijk, maar aansluitend aan het inspreekmoment hebben de schoolbieb-vrijwilligers 350 handtekeningen van kinderen en ouders aangeboden aan de voorzitter van de raad. Deze handtekeningen zijn in zeer korte tijd verzameld.

Net voordat de vergadering werd geschorst kreeg ik een amendement onder ogen waarin de coalitiepartijen voorstellen om in te stemmen met het ombuigingsvoorstel van het college. In dit kader wil ik u meegeven dat het inhoudelijke gesprek met het werkveld, waartoe in het amendement wordt opgeroepen, aanstaande maandag (11-11) reeds als bespreekpunt staat geagendeerd. Dan zit het onderwijs en de bibliotheek met wethouder Peters rond de tafel in het kader van de lokale educatieve agenda (LEA).

Onze inhoudelijke opvatting over de haalbaarheid van het alternatief voor de Bibliotheek op School kent u inmiddels. Ik kan dit inmiddels verder onderbouwen met een eerste vergelijkend cijfer voor BS de Bongerd in Gassel. De school heeft aan het begin van dit schooljaar de Bibliotheek op School vanuit het servicepunt in Ut Turp de school in gehaald, omdat het op en neer lopen met leerlingen niet meer haalbaar was gedurende onderwijstijd. Het effect hiervan in de vergelijkende maand oktober (‘19 versus ‘18) is dat er 4x zoveel boeken zijn gelezen door de schoolkinderen

Directeur Biblioplus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *