De GelderlanderFacebookKeerpunt 2010Laatste NieuwsVoorpagina

De schoolbibliotheek moet blijven.

GraverMaat: Op Facebook verscheen dit bericht n.a.v. een artikel in de Gelderlander over de bezuinigingen die Grave door wil voeren.

Morgenavond wordt er in een openbare vergadering gesproken over de bezuinigingsvoorstellen.

Keerpunt 2010 zal zich verzetten tegen deze bezuiniging.

Het Facebookbericht:

Dit mag en kan niet waar zijn!

Wij voeren actie op 5 november voor de basisscholen in Grave.

Ben zelf een hulpouder van de bieb, wekelijks kinderen stimuleren te lezen en dit zou dan in 1 klap wegvallen…doordat de Gemeente Grave bezuinigd op de verkeerde dingen!

Wel 7.5 miljoen uitgeven voor een voetbalveld.

Graag zoveel mogelijk delen en zorgen dat de gemeente ergens anders op gaat bezuinigen maar niet op de schoolbieb!

Enkele citaten uit het artikel in de Gelderlander:

Grave wil bibliotheek op scholen

wegbezuinigen.

Zeven basisscholen hevig

geschrokken van plan B en W.

De bibliotheken op de basisscholen in Grave dreigen te verdwijnen, omdat de gemeente moet bezuinigen. Dit naderend onheil leidt tot grote ontzetting bij zowel BiblioPlus als de scholen.

Het schrappen van de BoS, zoals de biebs op scholen afgekort heten, moet Grave vanaf 2021 50.900 euro besparen.

Burgemeester en wethouders stellen in hun speurtocht naar besparingen de gemeenteraad voor een streep te zetten door de schoolbiebs, goed voor meer dan duizend gebruikers op jaarbasis en ruim 20.000 uitleningen. Het laatste woord hierover is op dinsdag 5 november aan de raad, het hoogste orgaan in een gemeente. Die dag bespreken de raadsleden de gemeentelijke begroting.

Directeur-bestuurder Cyril Crutz van BiblioPlus, actief in het Land van Cuijk, Gennep en Bergen, spreekt van ‘een hard gelag’ en ‘een pijnlijke keuze’.

Ook de scholen zijn hevig geschrokken. Bestuurder Harrie van de Ven van stichting Optimus, goed voor zes van de zeven basisscholen in de gemeente Grave, vindt het voorstel van het stadsbestuur ‘een heel slecht idee’. ,,Wij leren kinderen lezen. We willen ook vaardige lezers, wat weer cruciaal is voor de verdere ontwikkeling en emancipatie van onze kinderen. Juist nu verschillende betrokken partijen in het Land van Cuijk met elkaar hebben afgesproken laaggeletterdheid te bestrijden.”

Deze maandag ontvangt de Graafse politiek een brandbrief van Van de Ven en zijn collega-bestuurder Fransje van Veen van stichting Invitare die in Grave één school heeft.

Het is niet voor het eerst dat de bibliotheek in Grave onder vuur ligt. Drie jaar geleden nog voorkwam de gemeenteraad op het laatste moment dat de grote bibliotheekvestiging in Grave werd wegbezuinigd. In 2017 hebben alle gemeenten in de regio samen nog voor zes ton, een vijfde van de totale begroting van BiblioPlus, bezuinigd op de biebs.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *