GRAVEGrave PolitiekLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Vanavond wordt de eerste Motiemarkt gehouden met 13 voorstellen!

GraverMaat: Overzicht ingediende ideeën Motiemarkt 2019 Grave (Dit overzicht is NIET OPENBAAR tot de start van de motiemarkt op 25 september).

Nu de bijeenkomst is begonnen kan ik u alle voorstellen publiceren. Bovenstaande foto is overgenomen van de Facebookpagina van het CDA.

Keerpunt 2010 steunt o.a. de terugkeer van het veer naar de overkant, het Croonwerk, in Heumen. 

Nr. 1.
Naam: Mevrouw Vincie Gijsbers en Eva Leeman
Naam idee: Clean-up Grave!      
       

Korte toelichting:

Grave aantrekkelijker en milieuvriendelijker maken door het verminderen van afval en plastic in de gemeente Grave. Door middel van opruimen en bewustwording. Voornaamste doel is het geven en delen van informatie en daar vragen ze hulp van de gemeente voor + financiële steun voor bijvoorbeeld afval bakken die het scheiden van afval stimuleren en plastic-vrije alternatieven tijdens festivals in Grave.

Nr. 2.
Naam: Mevrouw Jansen namens Innovatieteam – Stichting Dedicon
Naam idee: Het labyrint dat Grave verbindt

Korte toelichting:

Oprichten van een beleeftuin in de vorm van een labyrint in de contouren van de oude binnenstad. Inwoners en bezoekers laten beleven wat een rijke historie deze vestingstad heeft. In het labyrint loop je fysiek over een tijdlijn waar spelelementen in zitten. De tuin is ook toegankelijk voor mensen met een beperking.

Nr. 3.
Naam: De heer Schmiermann van Sociom en wijkraad Estersveld
Naam idee: Verbouwing wijkcentrum Esterade

Korte toelichting:

Het gebruik van het wijkgebouw is de laatste jaren veelvuldig toegenomen. De inrichting is ernstig verouderd en de vloeren en muren zijn aan een opknapbeurt toe. Sociom maakt gebruik van het wijkcentrum met een vrijwilligerspunt, kernteam, jeugdjongerenwerk en vluchtelingenwerk. Er zijn teveel mensen aanwezig. Ze vragen de gemeenteraad de verbouwingsplannen die al enkele jaren spelen, vlot te trekken en geld en ambtelijke capaciteit vrij te maken om de broodnodige aanpassingen van het gebouw mogelijk te maken.

Nr. 4.
Naam: De heren Rob Geurts en Jos Somers
Naam idee: Introduceren Socialapp om met eenzame ouderen in contact te komen.                                                                                    

Korte toelichting: 

Voorkomen eenzaamheid en kwetsbaarheid ouderen door het introduceren van een app. Ouderen kunnen eenvraag stellen via deze app en krijgen privé antwoord terug. Alle vragen kunnen door de beheerder op een discrete wijze worden gemonitord. Kosten bedragen 7.000 euro (opslag icloud, aanschaf 25x leentoestellen, training en uitleg, flyers en verzekering telefoons)

Nr. 5.
Naam: De heer Jeroen v.d. Eerden (Stichting Duurzaam Grave)
Naam idee: Lokaal energie-akkoord

Korte toelichting:

Realiseren van een lokaal energieakkoord, waarin partijen als gemeente, waterschap, woningcoöperatie en de Stichting Duurzaam Grave afspraken vastleggen over een traject waarmee Grave in 2030 klimaatneutraal kan zijn. Dit is al uitgewerkt in een integraal beleidsplan door de Stichting en dat is beschikbaar. Ze streven naar regionale inspiratie en afstemming en tegelijk lokaal uitvoeren. Ze vragen politiek draagvlak en inzet van ondersteuningsmiddelen. Geld is nodig voor de organisatie van informatiebijeenkomsten, flyers en ander PR-materiaal.

Nr. 6.
Naam: De heer Han Kersten
Naam idee: Opnieuw in gebruik nemen oude haven voor historische schepen.

Korte toelichting:

Ze vragen de gemeente Grave toestemming om Grave als watersportcentrum op de kaart te zetten. Het idee wordt verder gepresenteerd op de motiemarkt.

Nr. 7.
Naam: De heer Leo Burgers (Cloveniers)
Naam idee: Ontsluiting Visio terrein Hampoort met stad Grave en aanleg elektra en waterpunt op Visio

Korte toelichting:

De ingezette weg van een definitiever historie festival een grotere kans te geven door de brug te realiseren en als uitgangspunt het Visio terrein de basis te geven door daar elektra en een waterpunt te realiseren. Water en elektra zijn de problemen waardoor iedere organisatie voor grote kosten komen te staan. Bouw historische brug bedraagt 50.000 euro, elektra en waterpunt bedraagt 3.000 euro

Nr. 8.
Naam: Mevrouw Carlijn Hermanussen (BiblioPlus)
Naam idee: Interactieve vloer in bibliotheek Grave

Korte toelichting:

Verrijken bibliotheek als ontmoetingsplaats door het realiseren van een interactieve vloer. Deze vloer geeft aandacht aan het onderzoekend en spelenderwijs leren en zorgt voor interactie. Laat kinderen bewegen en maakt een actieve plek van de bibliotheekvloer. Kosten bedragen zo’n 10.000 euro (afhankelijk van de mogelijkheden van de vloer)

Nr. 9.
Naam: Mevrouw Annie Jans-Willems, Yvonne Broens en Rieky Janssen
Naam idee: Geef de mantelzorger een gezicht

Korte toelichting:

Ondersteunen van een praatgroep, eventueel eens een gezellige avond met etentje, workshops, ontspanning voor mantelzorgers. Op deze manier elkaar ondersteunen en elkaar helpen omdat er heel veel mogelijkheden zijn om hulp te vragen. Het merendeel weet niet waar ze terecht kunnen.

Nr. 10.
Naam: Mevrouw Corrie Willems (Siebers)
Naam idee: Betere aanwijzing ingang Hoofschestraat/Infirmerie

Korte toelichting:

Voor bezoekers/ambulance/thuiszorg/huisarts etc. is de bewegwijzering erg onduidelijk. Daar is over gesproken met Mooiland en de Vereniging van Eigenaren. Voorstel is dan ook om een bord met verwijzing van huisnummers boven het kappertje en bij de Hoofschestraat nummer 24 te plaatsen.

Nr. 11.
Naam: De heer Leo de Vreede
Naam idee: Samen besturen

Korte toelichting:

Idee 1: Neem een eenduidige beslissing over de gemeentelijke herindeling (heroverweging bestuursakkoord) door een plan van aanpak op te stellen waar draagvlak van inwoners een belangrijk deel van uitmaakt.

Idee 2: Bouwen van een samenwerkingsverband burger- gemeentebestuur, zowel op korte als op lange termijn door een plan van aanpak hiervoor ontwikkelen

Nr. 12.
Naam: De heer Van Steen
Naam idee: Realiseren Voetveerdiensten tussen Grave – Nederasselt en Gassel – Overasselt

Korte toelichting: Midden 2017 is er binnen een kleine kring een planoprisping geweest om een fiets- en wandel- pendeldienst over het water in te stellen in uiterst kleine vorm van Grave naar Overasselt en van Mook/Cuijk en terug. Wij bieden aan, beiden vaartuigen in de toekomst in te kunnen zetten in Grave-Nederasselt en Gassel- Overasselt.
In ons voorstel tot realisatie wordt voor de veerdienst Grave Nederasselt het accent gelegd op de oversteek naar het Kroonwerk ‘Coehoorn’ en mag optioneel als attractieve aanvulling van de bekende stadswandeling worden ingezet.
De afspraken en boeking hiervoor worden gekoppeld aan de boeking voor de stadswandeling en zijn op afroep 7 dagen per week mogelijk.
Deze oversteek is bij belangstelling uit te breiden met rondje door haven en Maasfront vanwege het bijzondere zicht op Grave als vestingstad. Ook is de verwachting dat de geboden mogelijkheden financieel minder belastend zou zijn voor alle betrokken oevergemeenten.
Waarbij de kosten van eenvoudige infrastructurele voorzieningen/ c.q. aanpassingen binnen de perken kunnen blijven. Immers die voorzieningen zijn globaal nog aanwezig.
Op de Motie-Markt in de gemeente Grave, waar wij het projectplan namens de gemeenten willen presenteren kunnen we zien of de raadsfracties dat ook zo zien in dit verband.
Op verzoek van de gemeenten Heumen en Grave en de Heemkunde verenigingen uit Gassel en Overasselt gaan we een plan verder uitwerken en presenteren tot de invulling van de veerverbinding tussen Gelderland en Brabant dus Ga-Over… Gassel-Overasselt : Het van oudsher bekende ‘Tempels Veer’ en later bediend door de Overasselts veerman ‘de Schoer’.

Nr. 13.
Naam: De heer Martijn Tap
Op maandag 23 september wordt duidelijk of deze meneer deelneemt. Hij kan mogelijk niet aanwezig zijn.
Naam idee: Aanleggen stroomkast voor evenementen op het Bikkelkampplein

Korte toelichting: Idee om de sociale cohesie binnen de wijken van Grave west te bevorderen.
Er worden op het Bikkelkampplein met regelmaat activiteiten ontplooit en men kampt vaak met de stroomvoorziening.
Men is te afhankelijk van buurtbewoners en campus west Middels een externe stroomkast kan dit tot het verleden gaan behoren.
Ook zou men met regelmaat een exploitant met een viskar of richting eindejaars- een oliebollenkar het plein kunnen laten opleven.
Een raming van de kosten voor de levering van z’on kast 3500 euro bedragen, hopende op wat medewerking vanuit buitendienst grave in de aanleg.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *