Na 62 jaar verdwijnt snackbar Koolen in Velp.

GraverMaat: In de Gelderlander staat een artikel over het verdwijnen van Snackbar Koole in Velp. Na 62 jaar komt er een einde aan deze legendarische frietkot schreef de Gelderlander. Boven op de snackbar staat, als eerbetoon aan zijn vader een plastic stoeltje waarin zijn vader zat!

‘Ik kan zeggen, dat ik er tot de laatste dag voor heb gezorgd

Nog twee weken, dan sluit Snackbar Koolen in Velp definitief de deuren. De cafetaria moet plaatsmaken voor een rotonde. Eigenaar André Koolen valt het gedwongen einde zwaar. ,,Ik liep hier in een luier al rond.”

Voor eigenaar André Koolen (55) wordt dat een moeilijk moment. Gezeten in de schaduw van de parasols en de oude bomen achter de cafetaria moet Koolen een paar keer flink slikken als hij vertelt.

De provinciale weg tussen Oss en Grave is gereconstrueerd en de kruising van de N324 en de Tolschestraat, waar het friethok staat, wordt een rotonde. Het is het slotstuk van de werkzaamheden. Volgend jaar gaat het verkeer dat nu nog met stoplichten wordt geregeld over de rotonde. Ook het aan het kruispunt gelegen pompstation moet wijken voor de vooruitgang.

De tijd dat Koolen zich daar druk over maakte, bezwaren indiende, maar die strijd verloor, heeft hij achter zich gelaten. Het pompstation krijgt een nieuwe plek, voor de cafetaria is het einde verhaal.

,,Na 62 jaar”, zegt Koolen, die in Uden woont. ,,Ik liep hier in een luier al rond. Dit was onze tuin.” En die tuin verdwijnt. De bomen, de schaduw die ze geven en vooral de gevoelsmatige aanwezigheid van zijn overleden vader, hij zal ze gaan missen. In het weekeinde van 10 en 11 augustus worden voor de laatste keer friet gebakken en koffie met appeltaart en ijsjes verkocht.

Koolen hoopt nog een goede bestemming te vinden voor de friettent. ,,Het gebouwtje zelf is nog prima. Pas in 2007 neergezet. Het is te koop. Voor 15.000 euro heb je een complete cafetaria, inclusief een bijna nieuwe ijsmachine van 10.000 euro. Je kan het gebouwtje in zijn geheel optillen en ergens anders weer neerzetten. Gas water en licht aansluiten en je kunt beginnen.”

En als zich geen koper meldt voor het gebouwtje?

,,Dan haal ik het uit elkaar. Dan is het over en uit. Op 31 oktober moet het terrein hier leeg worden opgeleverd worden, maar dan ben ik hier al lang en breed weg.”

Meer: in de papieren krant en op de website van de Gelderlander. Inclusief foto’s van Ed van Alem.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: