De MaasDriehoekDossier samenwerking Land van CuijkGrave PolitiekLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Twee berichten over bestuurlijke toekomst Mill.

Mill voelt geen druk nu ‘gemeente CGM geen optie meer

is’

MILL | De gemeenteraad van Mill en Sint Hubert vergadert donderdag over de toekomst van de ambtelijke organisatie. Omdat Cuijk per 2022 gaat fuseren met Boxmeer en Sint Anthonis, moet de Millse raad op aandringen van de drie fusiepartners een besluit nemen over hoe zij hun ambtelijke organisatie na die periode willen inrichten. “Het is onwenselijke als de ambtelijke organisatie uit elkaar valt, maar er zijn meerdere mogelijkheden om het plaatje in te vullen”, weet de Millse burgemeester Antoine Walraven.MILL |

Door Martijn Schwillens Kliknieuws.nl

Mill werkt nu nog samen met Grave en Cuijk in de Werkorganisatie (CGM). Die vervalt zodra de nieuwe gemeente op 1 januari 2022 een feit is. De gemeenteraadsleden hebben drie scenario’s voorgelegd gekregen, waarbij zij kunnen kiezen uit een eigen ambtelijke organisatie voor Mill en Sint Hubert, al dan niet alleen of samen met Grave en/of andere gemeenten (1), een dienstverleningsovereenkomst (of centrumregeling) waarbij de gemeente Mill de ambtelijke ondersteuning afneemt van de nieuwe CBA-gemeente (2) of volledige integratie van de huidige Werkorganisatie CGM in de nieuwe CBA-gemeente, waarbij zeggenschap in overeenstemming moet worden gebracht met de nieuwe verhoudingen in het Land van Cuijk. “In dat laatste geval verandert er hoegenaamd niets. Alleen wordt de C dan een grote C(CBA)”, zegt Walraven, die nog niet vreest dat Mill in dat geval minder te zeggen heeft dan op dit moment. “Wij gaan uit van een gelijkwaardige stemverhouding. Dat is binnen CGM en de Veiligheidsregio ook het geval, terwijl Cuijk bijvoorbeeld één keer zo groot is als Mill en Grave.”

Wensen en bedenkingen

“Wij vinden het als gemeentebestuur erg belangrijk om te weten hoe de raad ertegenaan kijkt. Daarom geven we ze de kans hun wensen en bedenkingen in te brengen”, vervolgt Walraven.
Een meerderheid van de Cuijkse gemeenteraad hoopt dat Mill alsnog (samen met Grave) aansluit met de gesprekken met Boxmeer en Sint Anthonis, met wie Cuijk per 2022 één nieuwe gemeente gaat vormen. Om hun wens kracht bij te zetten, hebben meerdere fracties uit Cuijk (waaronder CDA en Liberaal LvC) een brief naar Mill gestuurd waarin wordt gesteld ‘dat een fusie CGM geen optie meer is’. “We hebben die brief ter kennisgeving aangenomen, maar het verandert nagenoeg niets aan de situatie”, onderstreept Walraven. “De keuze voor welke variant van samenwerking op ambtelijk niveau heeft ook geen invloed op het bestuurlijke proces. Eén CGM-gemeente blijft ook gewoon onze voorkeur hebben.”

Brief van bezorgde maar zeker ook trotse inwoner van het mooie durpke Mill & Sint Hubert.

Mill 27 juni 2019

Geacht College, Geachte raadsleden, Beste raadsfracties VKP, AB90 en CDA,

In mijn open brief van 27 mei ( één maand geleden ) verzocht ik om transparantie en inspraak. Tot op heden heb ik, behoudens een bericht over doorzending, van u geen inhoudelijke reactie mogen vernemen, laat staan een waarlijke actie uwerzijds.

U stelt mij hierin teleur.

Een kleine gemeente hoeft dus geen garantie te zijn voor het streven naar ‘directe’ betrokkenheid.

Onze dorpskernen vormen een energieke omgeving waar creatieve bloei een zeer belangrijk onderdeel is. Eigen initiatieven van onderop worden met grote regelmaat tentoon gesteld in onze kerkdorpen! Daar mag ook u best trots op zijn, zekers. Om dat te kunnen behouden én verder te stimuleren moeten we nu niet achter de feiten aanlopen.

Dat prachtige Mill & Sint Hubert gunnen we onze kinderen en kleinkinderen, ook naar de toekomst, toch.
Dan denken we dus niet aan grenzen…maar aan mensen. Dat wil ik u graag nogmaals meegeven.

U moet als raad en college beleid maken op velerlei gebieden…niet de gemakkelijkste (wmo), niet de goedkoopste (jeugdzorg) en vaak in sterke verbinding met de regio (economische slagkracht, mobiliteit, innovatie, toerisme, veiligheid, gezondheid, omgevingsdienst, voorzieningen- en ambitieniveau, …..). De provincie laat via publicaties weten dat de taken voor zelfstandige gemeente als bv de onze intussen vaak té omvangrijk zijn geworden, of worden.

In één grote gemeente (Land van Cuijk) kunnen we met meer expertise de grote klussen klaren? Er is meer kans van slagen in één gemeente waar we actief en met passie mogen samenwerken met andere gelijkgestemde mensen (die grenzen interesseren met niet zo; dat weet u inmiddels). Werken voor mensen én hún wensen.

Waarom volharden in een zelfstandig Mill & Sint Hubert?
Geeft dat de optimale toekomst voor ons als inwoners, hun ideeën, hun behoeften, hun gevoelens, hun streven naar zekerheden waar het wonen, werken, verenigingsleven en gezellig verblijven betreft?

Als gemeente Mill & St. Hubert komen we binnen afzienbare tijd in een situatie terecht dat anderen besluiten over onze gemeente gaan nemen omdat er steeds meer beleid op regionaal niveau wordt gemaakt. Wat heeft het dan voor nut om zelfstandig te blijven is mijn vraag? Ook de kosten zullen hoogstwaarschijnlijk toenemen, zonder dat daar echt iets tegenover staat voor ons als inwoners. Bijvoorbeeld voor/door de inhuur van expertise, diensten of denk alleen al aan de bestuurlijke- en huisvestiging kosten.

U begrijpt inmiddels wel dat ik voorstander ben van één Land van Cuijk. Mijn overtuiging is inmiddels weer iets meer helder geworden. En, volgens mij sta ik daar niet alleen in… .
Het is van belang om, de paar weken die ons als gemeente Mill nog rest, tot een gedragen en weloverwogen besluit te komen door transparant en realistisch te zijn over alle informatie die beschikbaar is over de levensvatbaarheid van een zelfstandige gemeente Mill en St. Hubert. Deel die met ons. Ben svp duidelijk in welke voordelen of misschien ook nadelen een grote gemeente Land van Cuijk voor ons als inwoners heeft, nogmaals transparantie !

Hoe gaat u ons als inwoners een kans geven om mee te denken, door ‘Hoor en Wederhoor’?
De koers van Cuijk is ondertussen echt klip en klaar.
De meerderheid stevent af op een duurzame herindeling met Boxmeer en St Anthonis. Deze week heeft diezelfde meerderheid de gemeenteraad van Mill en St. Hubert per brief laten weten niet van mening te zijn veranderd. Eind oktober is het herindelingsontwerp klaar en dan zullen de raden van de gemeente Cuijk, Boxmeer en St. Anthonis besluiten samen verder te gaan.

Gemeente Mill en St. Hubert moet dan kiezen (en is dan in feite al te laat omdat ze niet mee heeft kunnen doen aan de voorbereiding waar juist de inwoners bij betrokken werden).
Nog steeds staan de deuren open om toe te treden heb ik begrepen.
In het najaar klapt deze deur dicht!

Volgens ambtenaren van de provincie ( openbare stukken ) is het dan niet mogelijk om een paar maanden later schoorvoetend te vragen of we als gemeente Mill toch mee mogen doen. Daarbij, op een ‘rijdende trein’ springen brengt meestal ongelukken.

‘Hoe laat het is’……hoeveel kostbare tijd is er werkelijk nog?

Daarom nogmaals deze vragen:

Gaat u als bestuurders kiezen voor een democratisch besluit dat gedragen wordt door de meerderheid van ons als inwoners van de dorpskernen Mill, Sint Hubert, Langenboom en Wilbertoord?
Weet u wat er, dit onderwerp betreffend, leeft in onze levendige én actieve gemeenschap?
Ik hoop van harte op een actieve(re) opstelling van u als volksvertegenwoordiger(s)…voordat het te laat is…

Een Goeie Groet,
Ad Berends

Bezorgde maar zeker ook trotse inwoner van het mooie durpke Mill & Sint Hubert

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *