Dossier samenwerking Land van CuijkLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Cuijkse raad besluit door te gaan met fusietraject met Boxmeer en Sint Anthonis.

GraverMaat: Het agendapunt rapport Afweging in herindelingspartners komt uitvoerig aan de orde.

Op de publieke tribune zitten de twee Graafse LPG wethouders Henisch en Joosten. Verder kwamen in beeld de LPG raadsleden Bannink en van Kraay, het raadslid van Liberaal Land van Cuijk/ Grave Hennie Bongers en de fractievoorzitter Alex van Megen van het CDA.

Om 22.40 werd met 10:9 het voorstel aangenomen. De burgemeester had een duidelijk verhaal om niet in te gaan om twee trajecten te gaan bewandelen.

De deur naar Grave is vanavond verder dicht gegaan. 

Groen Links: onmogelijke keuze. Een gemeente Land van Cuijk is nog steeds het beste. Cuijk heefteen sleutelpositie. Grootste kans om het doel wat we willen bereiken: een Land van Cuijk. CBA heeft meeste toekomstperspectief. Open gesprek met alle gemeenten aangaan. Second best is CBA.

PvdA: vraag uitgestoken hand, motie. GroenLinks kiest expliciet voor CBA.

D’66: In Grave heeft men niet gekeken naar opdrachten. Alle rapporten wijzen op bestuursloosheid. Politieke armoede. Lijkt wel op een Brexit. Wat hebben alle onderzoeken gekost wethouder? Zo snel mogelijk door met de volgende stap in Plan van Aanpak.

ABC: meerdere varianten mogelijk. Er wordt blind gevaren op het rapport. Twee opties CBA en CGM naast elkaar zetten. Eerste haalbaarheid en draagvlak klein. Grave zet deur open. Grave wil peiling houden op 23 mei.  Grave zet deur niet open naar CBA. We zijn passanten. Beslissing nemen voor toekomst Land van Cuijk. Optie CGM open houden. We komen op voor de inwoners van Cuijk.

Liberaal Land van Cuijk: we kiezen voor verbinding. We komen met motie.

D’66 en Groen Links: Boxmeer en Sint Anthonis niet langer aan het lijntje houden.

GroenLinks: herindeling was een groot thema. Meerderheid was voor een Land van Cuijk. CBA sluit het beste aan op de idealen van de stemmers in Cuijk en personeel. We zijn voor CBA gemeente. PWC geeft ook in rapport voor Grave minder duurzaam aan.

ABC: CGM brengt geen frictiekosten met zich mee. Grave geeft voor de zomer uitsluitsel. Amendement met PvdA. Variant CGM erbij opnemen. Er is niet naar alternatieven gekeken.

SP: een logische stap. SP is geschrokken van de brief van O.R. Slecht idee om optie CGM niet een kans te geven.

Liberaal Land van Cuijk: zorg personeel zien we wel. Geen angst verschillen in culturen andere gemeenten. We gaan het CBA proces in. Mensen hebben gestemd en gekozen. We moeten beslissingen nemen. CGM optie is geen duurzame. CBA is next best. We willen vooruit. Enthousiast over kernendemocratie. Met draagvlak zit het wel snor. Je krijgt meer voor elkaar. Gesteund door Industriële Kring. We hoeven niet te heroverwegen. We zijn een betrouwbare partner. Er zit een mooie bruiloft aan te komen. Motie met dictum: hand uitsteken naar Mill en Grave. Informeel gaan praten. Amendement: is beschamend. Waar bent u op uit? Geen nieuw onderzoek. Is amendement uitvoerbaar?

D’66: Niet laten leiden door standpunt personeel.

CDA: tussenstap. Doorgaan op ingeslagen weg. CBA variant is de enige juiste weg. Ontvlechting CGM is niet aan de orde.

PvdA: onderliggende rapport is achterhaald. Goede alternatieven moesten bespreekbaar blijven.  Meerderheid beslist. Speelveld is aan het veranderen. Beter ten halve gekeerd dan  ten hele gedwaald. Is er draagvlak onder de bevolking voor CBA variant? Grave gaat niet meer voor zelfstandigheid.

VVD: een Land van Cuijk. Beste keus voor inwoners Cuijk. We ondersteunen amendement van ABC.

21.45 uur. Bedtijd!!!

Om 22.40 uur stemde een kleine meerderheid voor het voorstel na een duidelijke oproep van de burgemeester. Coalitiegenoot ABC stemde tegen evenals SP, PvdA en VVD. Liberaal Land van Cuijk, CDA, GroenLinks en D’66 steunde het voorstel. Dus 10:9. En ook een verdeelde coalitie. ABC valt in het openbaar het eigen college af.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *