Laatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Heeft minister Kajsa Ollongren ook voor de Graafse LPG een reddingsboei In petto?

GraverMaat: in de media van ‘t Gooi las ik dit bericht.

Minister wil gemeenten Gooi helpen. Gedwongen herindeling dreigt bij niet oplossen problemen.

Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken is eventueel bereid om samen met de Gooise gemeenten te bekijken hoe de bestuurskracht het best kan worden versterkt. Echter, meent zij, het initiatief voor vervolgstappen ligt bij de gemeenten zelf.

Dat schrijft de minister aan onder meer de Gooise colleges van burgemeester en wethouders en Gedeputeerde Staten van Noord-Holland. Aanleiding zijn de verschillende brieven van de verschillende colleges en GS, die allemaal te maken hebben met het beëindigen van het gemeentelijk herindeling-proces, ook wel bekend als Arhi-procedure.

De minister waardeert de pogingen van GS de laatste jaren om de bestuurskracht binnen de regio te versterken. Zij ziet ook dat de Gooise politiek de noodzaak inziet tot het versterken van die bestuurskracht, echter, de regio is sterk verdeeld als het gaat om de manier waarop. Zij is daarom positief over het eerste Regiocongres voor raadsleden en bestuurders van komende dinsdag in Singer in Laren.

Doel van de jaarlijkse bijeenkomst is de regionale samenwerking een impuls te geven. ‘Op korte termijn zal ik een ronde maken door de regio Gooi en Vechtstreek om van alle gemeenten te vernemen of zij behoefte hebben aan rol of betrokkenheid van mij en mijn departement en, en zo ja, hoe dat er dan uit zou kunnen zien.”

”Draagvlak voor een gemeentelijke herindeling is en blijft een belangrijk toetsingscriterium . Dat moet evenwel worden afgewogen tegen de urgentie van de lokale bestuurskrachtproblematiek”.

Met deze opmerking waarschuwt minister Ollongren de Gooise gemeenten dat wanneer zij de problemen niet gezamenlijk kunnen-lossen, gedwongen herindeling zeker niet onrealistisch is.

Vooruitkijkend is de minister dus positief gestemd over de bijeenkomst voor politici van komende dinsdag. Met dit zogenaamde Regiocongres moet focus worden aangebracht in de regionale smenwerkingsagenda. Speerpunten worden uitgewisseld en besproken.

De energietransitie is een voorbeeld van een opgave die gemeenten met elkaar willen oppakken. Rond de zomer van 2019 wordt de regionale samenwerkingsagenda voor de komende vier jaar vastgesteld.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *