ARENAGrave LokaalLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Uit de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter van Estria.

GraverMaat: Aanstaande dinsdagavond vindt er een besloten werkbijeenkomst van de gemeenteraad plaats. De besturen van de drie voetbalverenigingen ontvouwen hun plannen en komen met hun wensen/opmerkingen/hobbels enz. Tot nu toe zijn de onderliggende stukken, die betrekking hebben op deze historische fusie, nog steeds niet op de openbare gemeentelijke website (IBABS) in te zien.

Hopelijk kunnen de raadsleden zich van tevoren “inlezen” in de materie. Het zou vreemd zijn als de raadsleden belangrijke informatie eerst van de “betrokkenen” horen.

In verband met de belangrijkheid van dit onderwerp schuift onze fractievoorzitter Ben Litjens, die principieel besloten bijeenkomsten mijdde, nu wel aan. ‘Nood breekt wet”. 

Een citaat uit de nieuwjaarstoespraak van de voorzitter van de bijna 100 jarige voetbalvereniging Estria over de op handen zijnde fusie:

Als bestuur willen we dat dit ook in de toekomst mogelijk blijft. Dat onze kinderen en kleinkinderen ook kunnen blijven sporten. De eerder genoemde maatschappelijke veranderingen kunnen een bedreiging vormen voor het voortbestaan van sportverenigingen. Anticiperen op deze veranderingen is noodzakelijk om als verenigingen te kunnen blijven voortbestaan.

In 2012 hadden een aantal vrijwilligers van de voetbal verenigen in eerste instantie de handen ineen geslagen met als doel te inventariseren hoe de kwaliteit van het jeugdvoetbal in Grave te kunnen vergroten. Al snel werd duidelijk dat samenwerking de basis vormde om dit te bereiken.

Dit initiatief heeft geleid tot het besluit van de drie hoofdbesturen eind 2015 om de jeugd samen te gaan voegen en op termijn een Samenwerkende Jeugdopleiding (SJO) te vormen. Inmiddels is dit zover. Vanaf start van het huidig seizoen is de gehele jeugd nu samen gebracht in de EGS. Daarnaast zijn er 2 vrouwen EGS teams en is ook een ESG herenteam van start gegaan.

Totaal zijn nu 29 teams een EGS team. Gedurende dit proces waren de besturen ook tot de conclusie gekomen dat samengaan van de jeugd ook consequenties zou hebben voor de senioren.

In april 2017 werd door de drie voorzitters een intentieverklaring getekend om te komen tot een fusieplan. Na goedkeuring door de ALV’s is dit plan inmiddels verder uitgewerkt. Komend jaar zal meer dan ooit bepalend zijn voor de toekomst van het voetbal in de gemeente Grave. Slagen wij erin om de succesvolle samenwerking bij de jeugd van GVV, SCV en Estria door te trekken naar de senioren.

Velen van ons, bestuursleden, vrijwilligers en spelers zijn er van overtuigd dat dit gaat lukken. Natuurlijk zal er dan veel veranderen. Vele oudere vrijwilligers hebben Estria gemaakt tot de vereniging die het nu is. Het doet pijn om dit achter te laten. Verstand en emotie komen met elkaar in conflict. Het oude vertrouwde zal dan plaats maken voor iets nieuws. Verandering geeft onzekerheid en spanning maar is ook uitdagend en biedt nieuwe mogelijkheden.

Komende maanden zal in de gemeenteraad een besluit genomen worden over de financiering van een nieuw sportpark. Er zal een informatieve ledenvergadering komen waarin het fusieplan zal worden voorgelegd.

Het plan is om voor de zomer middels een ALV een besluit te nemen. Gaan wij met SCV en GVV als één vereniging verder. Als bestuur voelen wij ons verantwoordelijk om te zorgen dat voor de huidige en toekomstige jeugd de mogelijkheid blijft bestaan om in de gemeente Grave te kunnen blijven voetballen.

Het bestuur hoopt dat deze verantwoordelijkheid door velen ook zo gevoeld wordt. Samen kunnen wij zoveel meer bereiken. Met deze boodschap wil ik afronden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *