#eigelandLaatste Nieuwspermanente campagneVoorpagina

Grote groep lokale CDA-ers dient een resolutie in op het landelijk CDA-congres in Amsterdam op 9 februari.

Een grote groep lokale CDA-ers heeft afgelopen maand een resolutie voorbereid voor het landelijk CDA-congres op 9 februari in Amsterdam.

Deze resolutie roept op om tot een oplossing te komen voor in Nederland gewortelde kinderen waarvoor al langer dan vijf jaar een verblijfsrechtelijke procedure loopt.

Deze resolutie wordt mede-ingediend door een zeer grote groep individuele CDA-leden, het CDAV en provinciale en lokale CDA-afdelingen. De indieners hebben moeite met de gevolgen voor de langdurig in Nederland verblijvende kinderen die (dreigen te) worden uitgezet als gevolg van de huidige toepassing van de regels van het kinderpardon.

De indieners vinden dat kinderen niet de dupe mogen zijn van de discussie over de oorzaken, verantwoordelijkheden van ouders en de Staat, of personeelstekorten bij de IND. Kinderen hebben recht op bescherming. Daar moet een partij als het CDA te allen tijde voor blijven staan. 

De indieners willen daarom dat in 2019 nieuwe, uitvoerbare wetgeving wordt uitgewerkt waardoor toekomstige verblijfsrechtelijke procedures voor gezinnen met kinderen binnen vijf jaar worden afgerond. Voor kinderen die al langer dan vijf jaar te maken hebben met een verblijfsrechtelijke procedure willen de indieners dat wordt gezorgd voor een oplossing waarbij het wetenschappelijk onderzoek van professor E. Scherder e.a. (de “Schadenota”) als uitgangspunt wordt genomen.

We zijn erg blij dat de CDA Tweede Kamerfractie op 20 januari 2019 bekend heeft gemaakt te willen komen tot een soepelere toepassing van het kinderpardon. Dit plan van het CDA, samen met D66, is in lijn met de resolutie die vanuit de lokale CDA-ers is opgesteld. Deze resolutie zal nu ter ondersteuning van dit standpunt van de CDA Tweede Kamerfractie op het partijcongres worden ingediend.

Vanzelfsprekend volgen we de ontwikkelingen in Den Haag op de voet.

GraverMaat toelichting:  In een CDA Whatsappgroep, waarvan ik na telefonisch overleg met onze voorzitter ook lid van ben geworden,  hebben tientallen CDA leden van diverse afdelingen in het land hun resoluties op elkaar afgestemd. Sandra Wolvekamp uit Emmen is onze coördinator en woordvoerder. Zij verzamelt de nodige handtekeningen om de resolutie donderdag aan te kunnen leveren op het CDA partijbureau. Ze staat de pers te woord en onderhoudt de contacten met onze voorzitter Ruth Peetoom en de Tweede Kamerfractie. We spraken het volgende samen af:

  1. We willen een oplossing voor kinderen die hier al zo lang zitten en een nieuwe aanpak waardoor deze situaties zich in de toekomst niet meer voor kunnen doen.
  2. We zijn blij dat onze Tweede Kamerfractie zich nu ook heeft uitgesproken voor een plan om tot een oplossing en betere regeling voor asielkinderen te komen.
  3. We met een grote groep lokale CDA-ers een resolutie hebben voorbereid die dit van harte ondersteunt en deze beweging in de Tweede Kamer wil versterken.

Oude bekenden en hun rol in deze crisis

Achter elke politieke crisis gaan adviseurs schuil, en als je hoort waarom het CDA ging bewegen over het kinderpardon kom je terecht bij een wereldje van oude bekenden. Je kunt het een old boys network noemen, maar voor complotten zijn ze in Den Haag zelden handig genoeg. Wel smeult er iets in het CDA, een verlangen naar minder behoudendheid, naar misschien regeren zonder de VVD, en het boeiende is: ook daar passen deze oude bekenden uitstekend bij.

Madeleine van Toorenburg, het CDA-Kamerlid dat de versoepeling van het kinderpardon vorig weekeinde met D66 agendeerde in het AD, liet zich adviseren door Ernst Hirsch Ballin. Hij was tweemaal minister van Justitie, en werd verstoten door de partijtop nadat hij zich verzette tegen samenwerking met de PVV in Rutte I. Begin deze maand gaf hij de fractie de juridische onderbouwing voor de versoepeling van het kinderpardon.

Het pikante is ook: Hirsch Ballin, die diverse hoogleraarszetels in Tilburg bezette, doceerde in de jaren tachtig de jonge rechtenstudent Richard van Zwol. Ze verloren elkaar nooit meer uit het oog. Van Zwol, ook CDA’er, werd hoogste ambtenaar op onder meer Algemene Zaken, en is nu voorzitter van de commissie die het kabinet na de zaak-Lili en Howick adviseert over omgang met uitgeprocedeerde asielzoekers.

Zijn advies is dus ook bepalend voor de versoepeling van het kinderpardon die CDA en D66 op Hirsch Ballins advies willen. En zoals een CDA’er zei: de kans is vrijwel nul dat Richard en Ernst hier anders over oordelen.

Er komt bij dat Van Zwol en Hirsch Ballin het CDA zien als middenpartij. Geen rechtse partij. Een soortgelijk geluid hoor je nu bij het Wetenschappelijk Instituut. Directeur Pieter Jan Dijkman zei in december in Trouw dat het CDA niet alleen onbehagen moet vertolken, zoals Buma vaak doet, maar ook oplossingen hoort te bieden. Dijkman heeft een beraad gevormd ter voorbereiding van het volgende verkiezingsprogramma. Eén van de leden: Ab Klink, ook een verstotene na het verhitte debat in 2010.

Daarbij treedt over enkele weken een nieuwe partijvoorzitter aan, de Rotterdamse advocaat Rutger Ploum, van wie bekend is dat hij op zeker twee punten een minder behoudende CDA-koers wil: kinderpardon (check) en klimaat. Hij heeft hiervoor, merkte ik, de hartgrondige steun van enkele Kamerleden.

Zo werkt het CDA aan een heroriëntatie: terug naar de klassieke middenpositie. Het is een beweging, geen uitkomst nog – maar gunstig voor Buma’s leiderschap of de samenwerking met de VVD lijkt het me niet per se.

Tom-Jan Meeus (t.meeus@nrc.nl; @tomjanmeeus) schrijft op deze plek een wisselcolumn met Lotfi El Hamidi.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *