ARENADossier samenwerking Land van CuijkLaatste NieuwsVoorpagina

Grave laat zich niet opjagen. “Straks ligt de bal bij Cuijk.”

Webmaster Jacques Leurs:

Burgemeester Hillenaar van Cuijk is de kartrekker van ABC fusie. Krijgt hij zijn eigen gemeenteraad achter de Grote Fusie, of moet hij met Mill en Grave de Kleine Fusie gaan vorm geven?

Het lot van Grave ligt de komende maanden in handen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis. De sneltrein is van het beginstation weggereden. Zal Grave voor de tweede keer in de moderne geschiedenis de komst van een trein blokkeren?

 

Graafse raad vergadert over bestuurlijke toekomst.

Door Freddy Klooté

GRAVE – Het was niet de eerste keer dat de bestuurlijke toekomst van de gemeente Grave in de gemeenteraad ter sprake kwam. Nadat afgelopen september de meerderheid van die raad zijn stappenplan voor de toekomst bekend had gemaakt, kwam het bericht van de plannen van Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis inclusief stappenplan verrassend binnen. De deur bleef voor Grave en Mill weliswaar openstaan, maar het drietal ging toch maar alvast rijden. En nogal snel ook. Net op het moment dat de minister van Binnenlandse zaken Kasja Ollongren had laten weten af te willen van gedwongen samenvoegingen van gemeenten.

Nieuwkomer in de raad: Marion Wierda namens D66.

In de gemeenteraadsvergadering van afgelopen dinsdag bleek dat de coalitie geenszins het plan had zich hierdoor te laten opjagen en volgens de eigen plannen verder te gaan. Die eigen plannen bestaan uit een onafhankelijk onderzoek naar de voor- en nadelen van zelfstandig blijven. Op 1 april moet dat afgerond zijn. In mei volgt er dan, als het nog nodig is, een raadpleging van de bevolking.

Spreken in metaforen
De discussies werden met respect voor elkaar gevoerd, al viel de uitdrukking ‘volksverlakkerij’ van Jacques van Geest (VPGrave) daarbuiten. Hij werd daarvoor op de vingers getikt door een weer sterk optredende Alex van Megen (CDA).
Enkele opvallende uitspraken van coalitie en oppositie. Het eerder op de avond beëdigde nieuw raadslid Marion Wierda (D66), die de plaats van de uit Grave verhuisde Boudewijn Schaveling ingenomen had, toonde geen plankenkoorts: “We hebben een bijzondere situatie. Vanuit Cuijk, Boxmeer en Sint Anthonis kwam er een sneltrein voorbij. We verwachtten een stoptrein. We moeten hier dus snel op inschakelen. Dat is nodig. Grave is verdeeld, zo bleek wel uit de opiniepeiling. En we weten ook niet wat de niet-stemmers willen”.
Astrid Banning (LPG) was ook in vorm: “Herindeling met het hele Land van Cuijk is voor ons geen optie meer. We gaan door met wat we hebben afgesproken. Onderzoeken van wat mogelijk is binnen CGM (Cuijk, Grave, Mill). En dat vóór 1 april 2019. Provincies trekken zich terug. We zitten hier voor het beste voor Grave. Wat vinden de inwoners. In de andere drie gemeenten wordt helemaal niets aan de inwoners gevraagd”.
Oppositie en coalitie hadden elk een motie, twee mogelijkheden die lijnrecht tegenover elkaar stonden. Zoals verwacht. De oppositie wil zo snel mogelijk op de ABC-trein springen en meedoen aan de grote herindeling. De coalitie wil volgens de afspraken werken en kijken wat er binnen CGM mogelijk is. Astrid Bannink: “In het onderzoek van Seinstra c.s. in de ABC-gemeenten staat dat Cuijk zich in het eerste kwartaal van 2019 moet uitspreken wat het gaat doen. Zij vragen een antwoord van ons. Jacques van Geest: “Dat is pro forma. CGM behoort tot het verleden. Die kans is nihil”.

Welles/nietes
Het werd vervolgens een gesprek dat leek op een verschil van mening tussen een vegetariër en een vleeseter. Beiden willen de ander overtuigen van de ander zijn ongelijk. Jacques van Geest richtte zijn pijlen dan maar op het CDA, dat vóór de verkiezingen een keuze uit drie mogelijkheden wilde. Alex van Megen: “Niet waar. Fractievoorzitter Ben Peters heeft geprobeerd er een apolitieke vraag van te maken. Met twee mogelijkheden”. Van Geest geloofde hem niet. Rob Bannink, die burgemeester Lex Roolvink (stem kwijt) op voortreffelijke wijze verving: “Het was inderdaad zoals Van Megen zei”. “Als dat zo blijkt te zijn, bied ik op voorhand mijn excuses aan”, sprak Jacques van Geest. Een voorbeeld van het vergaderen in de Graafse raad. Met respect, zonder elkaar te sparen.
Alex van Megen: “Er is geen draagvlak voor een grote herindeling”. En over de metaforische sneltrein: “Snel- of stoptrein? Het gaat om de bestemming. De kiezers van Grave hebben gesproken en het CDA heeft de uitslag gerespecteerd”. Voor- en tegenstanders kwamen geen millimeter dichter bij elkaar. De ingediende moties brachten ook geen verrassingen. De motie van de oppositie (snel instappen in de trein van ABC) vond geen meerderheid. De motie van LPG en CDA (ons eigen pad volgen) kreeg die wel. Alex van Megen had de conclusie: “Straks ligt de bal bij Cuijk”.

Een gedachte over “Grave laat zich niet opjagen. “Straks ligt de bal bij Cuijk.”

  • Ruut Westerbeek

    Eindelijk een prachtige mogelijkheid voor het CDA om hun eigen gezicht te laten zien. Voor de verkiezingen was hun standpunt heel helder: Eén groot Land van Cuijk. Een verkiezingsbelofte! Ook de meeste stemmen bij de opiniepeiling waren voor een fusie, verdeeld over een grote of een kleine, maar meer stemmen dan voor zelfstandig blijven! Waarschijnlijk gelokt door een wethouderszetel werd die belofte snel verbroken en kwam er een draai van 180 graden. Kiezersbedrog dus! Gelukkig echter kiest Cuijk niet voor de kleine fusie maar gaan zij voor groot. Gewoon weer 180 graden draaien CDA, beloftes verbreken is geen probleem voor jullie. Dan lig je gewoon weer op de koers die je voor de verkiezingen had. Toen had je visie: Eén grote gemeente met kernendemocratie, stokpaardje van jullie! Draai weer snel terug, nog een onderzoek zit geen weldenkend mens op te wachten en wie weet zit er dan wel weer een wethouderszetel in! Of hoeft het tegen die tijd niet meer zo nodig………?

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *