Laatste Nieuwspermanente campagneRegionaalVoorpagina

Agri Food Capital in Brabant komt onder loupe te liggen.

Gravermaat: Ons raadslid Ben Litjens heeft bij elke jaarlijkse behandeling van de begroting van dit grote samenwerkingsverband tegen de bijdrage van 4 euro per inwoner ingestemd. Hij zag weinig terug van de Graafse middelen van ongeveer 50.000 euro terug die Grave, jaarlijks, in dit samenwerkingsverband stopte. Nu gaan zelfs drie rekenkamercommissies onderzoek doen!! Wordt vervolgd!!!

 Drie Rekenkamercommissies van Boxtel, Bernheze en Meierijstad gaan onderzoek doen naar het reilen en zeilen bij de AgriFood Capital. Het samenwerkingsverband moet dit niet zien als ‘motie van wantrouwen’, aldus leden van de rekenkamercommissies.

Wat gaat niet goed bij de AgriFood Capital? Wat gaat wel goed? Hoe gaat de communicatie tussen dit regionale samenwerkingsverband in Noordoost-Brabant en de deelnemende gemeenten en waterschappen? Welke factoren dragen bij aan succes? Welke factoren belemmeren dat juist?

AgriFood Capitaal grijpt naast miljoenen van het Rijk

Dit soort vragen komt aan bod bij een gezamenlijk onderzoek naar de AgriFood Capital van drie Rekenkamercommissies van de gemeenten Boxtel, Meierijstad en Bernheze.

‘Om van te leren’

Veel gemeenteraadsleden van de 17 deelnemende gemeenten hebben kritiek op de voedselregio, die in 2014 van start ging. Een deel van hen vraagt zich af of de bijdrage, vier euro per inwoner, wel genoeg oplevert. De AgriFood Capital moet het onderzoek zeker niet zien als een ‘motie van wantrouwen’, reageert Jan van den Heuvel, voorzitter van de Rekenkamercommissie (RKC) in Boxtel.

,,Absoluut niet. Dit soort onderzoeken is altijd om van te leren. We gaan kijken welke zaken beter kunnen. En hoe gemeenteraden meer handvatten kunnen krijgen om beter te kunnen sturen.”

AgriFood Capital maakte de afgelopen maanden een ‘toernee’ langs alle 17 gemeenteraden in Noordoost-Brabant, de eerste was in september in Meierijstad.

AgriFood Capital maakte de afgelopen maanden een ‘toernee’ langs alle 17 gemeenteraden in Noordoost-Brabant, de eerste was in september in Meierijstad. © Van Assendelft Fotografie

Het initiatief tot het onderzoek kwam van de RKC van Bernheze. ,,Bernheze heeft meerdere Rekenkamercommissies benaderd of zij mee willen doen aan dit onderzoek”, zegt Hans Kessens, lid van de RKC Meierijstad. ,,Uiteindelijk zijn deze gemeenten aangehaakt. Andere rekenkamercommissies waren bezig met andere onderzoeken of hadden andere redenen om niet mee te doen.”

‘Bouwstenen’

Het onderzoek start deze maand en zal naar verwachting in april 2019 zijn afgerond. Volgens de drie commissies is dit een goed moment om het samenwerkingsverband onder de loep te leggen. Het gaat om de samenwerking tussen 17 gemeenten en twee waterschappen, maar ook met het bedrijfsleven en het onderwijs. Het lopende contract van de deelnemers loopt in 2020 af. Het huidige onderzoek moet ‘bouwstenen’ opleveren voor de verdere samenwerking na 2020.

Zo’n onderzoek kun je beter doen voordat er een nieuw contract opgesteld

Hans Kessens , Rekenkamercommissie Meierijstad

Het onderzoek spitst zich toe op wat tot op heden is bereikt door de AgriFood Capital en welke stappen nog moet worden gezet ‘om tot verdere realisatie te komen’, zo staat in een persbericht. ,,Zo’n onderzoek kun je beter doen voordat er een nieuw contract opgesteld wordt dan erna”, vindt Kessens, zelf vaak actief als adviseur van gemeenten. ,,In regionale samenwerkingsverbanden voelen gemeenteraadsleden zich vaak op afstand staan. We proberen het met dit onderzoek dichterbij te halen.”

‘We kennen de kritiek’

Het bestuur van de AgriFood Capital maakte onlangs nog een rondgang langs alle gemeenteraden om hen bij te praten over het samenwerkingsverband. Dit had veel weg van een charmeoffensief na de vele kritiek op de organisatie, die te weinig concreet zou zijn en niet genoeg zou opleveren. ,,We kennen de kritiek”, zegt Kessens. ,,maar wij leggen met dit onderzoek heus geen bom onder AgriFood.”

AgriFood Capital ziet het onderzoek met vertrouwen tegemoet, zo zegt een woordvoerster desgevraagd. ,,Transparantie over de samenwerking in de regio, de organisatie daarvan en de resultaten vinden we zeer belangrijk.”

Bron: Brabants Dagblad en Eindhovens Dagblad.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *