Grave LokaalLaatste NieuwsVoorpagina

Nieuwe werkwijze van de raad.

Voorstel vervolg komende twee cycli (raadsvergaderingen 11 december 2018 en 12 februari 2019)

Om een vervolg te geven aan het experiment tot de vaststelling van de nieuwe werkwijze en de verordeningen in februari 2019, wordt aan de agendacommissie voorgesteld om de volgende twee vergadercycli de volgende
punten uit te voeren:

1. De reeds gecommuniceerde punten m.b.t. de commissie wederom uitvoeren:
2. Voor de commissievergaderingen worden de technische vragen schriftelijk gesteld. Streven is geen technische vragen in de commissie te stellen. Vanaf 2019 gelden de volgende termijnen:

Vragen stellen uiterlijk week voor de betreffende commissie door raads/commissieleden.

Uiterlijk maandagmiddag voor 15.00 uur beantwoording door college, zodat de antwoorden op maandag nog verstuurd kunnen worden / opgenomen in iBabs.

Bij het agendapunt vragen in de commissie en raad worden alleen politiek urgente vragen gesteld, alle andere vragen kunnen schriftelijk gesteld worden.

Aanvulling: Politiek betekent dat er een mening wordt gevraagd van het college of verantwoording wordt gevraagd aan het college.

Er komt verder geen leidraad. De commissievoorzitters gaan in overleg met de vragensteller om te kijken wat schriftelijk kan worden afgedaan en wat (mogelijk kan omgebogen worden tot) een politiek urgente vraag is.

In de commissie ligt bij de behandeling van de raadsvoorstellen de nadruk op oordeelsvorming, in een open dialoog worden argumenten en zorgen gedeeld over het voorstel.

Centraal staat daarbij de vraag: Is dit het best mogelijke voorstel voor de inwoners van Grave.

U richt zich in de beraadslagingen dus veel meer op de mening van uw fractie over het stuk. Het gaat er daarbij niet over om elkaar te overtuigen, maar naar elkaar te luisteren en in een gesprek argumenten met elkaar uit te wisselen en te wegen.

Aanvulling: de commissievoorzitters geven het onderwerp in gesprek en laten de eerste en tweede spreektermijn los. Ze begeleiden dit gesprek (geven het woord, houden de orde in de gaten en grijpen in als dit noodzakelijk is).

Inwoners/stakeholders kunnen als gast van de commissie deelnemen aan de beraadslagingen bij een onderwerp, zoals bij de brede school in juni waar een inwoner en een ouder meespraken.

In de raadsvergadering staat vervolgens het debat centraal: het verdedigen van standpunten en verantwoording afleggen en het indienen van moties en amendementen

Aangevuld met:

De introductie van het agendapunt door de wethouders komt te vervallen. Dit is allemaal te lezen in het voorstel en heeft daarom geen toegevoegde waarde.

Aan de commissieleden wordt gevraagd om te motiveren waarom ze het als een B-stuk willen agenderen: op welke punten moeten de andere fracties zich voorbereiden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *