“Van Grave verwachten we een open houding”

De provincie vindt het jammer dat de gemeente Grave voor een ‘afwijkende werkwijze’ kiest als het gaat om de bestuurlijke toekomst van het Land van Cuijk.

,,Grave ziet blijkbaar wel voordelen in een herindeling, maar dan alleen met drie (met Cuijk en Mill, red.) en niet met vijf gemeenten”, aldus een woordvoerder van de provincie Brabant. ,,Als Grave een herindeling overweegt, mag je minstens een open houding verwachten van Grave om ook de variant van één Land van Cuijk te onderzoeken.”

De coalitiepartijen LPG en CDA hebben onlangs bekendgemaakt dat ze niet willen meewerken aan één grote gemeente Land van Cuijk. Ze willen wel onderzoeken wat de mogelijkheden zijn voor een zelfstandig Grave of een samengaan met de twee buurgemeenten Cuijk en Mill en Sint Hubert.

De provincie blijft voorstander van één gemeente Land van Cuijk. Dat bleek vrijdag nog tijdens de vergadering van Provinciale Staten. Het CDA vroeg het bestuur wat het vindt van de huidige ontwikkelingen op bestuurlijk vlak in deze regio. ,,Ons college is en blijft een voorstander van één gemeente Land van Cuijk met een passende vorm van kernen- en dorpendemocratie”, antwoordde gedeputeerde Henri Swinkels, in plaats van de verhinderde portefeuillehouder Anne-Marie Spierings. ,,Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis hebben opdracht verleend aan een bureau om hiervoor een plan van aanpak op te stellen. Wij hebben grote waardering voor de wijsheid en het getoonde doorzettingsvermogen om vast te houden aan de uitgezette koers.”

Die koers, vorig jaar zomer door adviesbureau Berenschot met de provincie ingezet, stuurt aan op een herindeling van de vijf Land van Cuijkse gemeenten per 1 januari 2023. Swinkels: ,,Wij ondersteunen de stap van Boxmeer, Cuijk en Sint Anthonis daarom van harte en bieden onze hulp aan waar nodig.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: