Weer een bureau, weer een peiling.

Moet Grave herindelen of zelfstandig blijven? Die vraag lijkt een gebed zonder einde te worden. Want wéér moet er een bureau gezocht worden om de mogelijkheden te onderzoeken en wéér moet er een opiniepeiling komen.

Het bureau Partners+Pröpper keek al eens naar de bestuurskracht van de gemeente Grave en kwam tot de conclusie dat die onvoldoende was. Bureau Berenschot keek al eens naar een gemeentelijke herindeling in het Land van Cuijk en kwam tot de conclusie dat dat het beste is voor de vijf gemeenten in Noordoost Brabant. En er was een opiniepeiling in maart van dit jaar waar de inwoners van Grave werd gevraagd of er een herindeling moest komen, in twee varianten, of dat Grave zelfstandig moest blijven.

En nu komen de coalitiepartijen LPG en CDA tot de conclusie dat die opiniepeiling broddelwerk was. Dat een grote gemeente Land van Cuijk niet wenselijk is, maar dat gekeken moet worden naar één gemeente Cuijk, Grave en Mill of zelfstandig blijven. LPG vindt, zo zei Astrid Bannink gisteravond tijdens een openbare werkbespreking nog maar eens, dat Grave zelfstandig moet blijven. En het CDA liet weten dat het vond dat er één grote gemeente Land van Cuijk moet komen, maar wijkt, op basis van die ondeugdelijke opiniepeiling, daar van af. ,,We gaan vragen wat Cuijk en Mill daarvan vinden”, zegt LPG-fractievoorzitter Bannink. ,,Wat heeft het voor zin om het te hebben over een huwelijk en de huwelijkspartner zegt dat er niet getrouwd gaat worden?”

En dan een opiniepeiling. Uiterlijk in 2022. Ter illustratie, in 2012 werd er door raadsfracties VPGrave, de LPG en Keerpunt 2010 al eens om een raadplegend referendum gevraagd. Die kwam er niet omdat er te weinig informatie was. Maar in 2022 zijn er ook weer gemeenteraadsverkiezingen. Bestaat de coalitie van LPG en CDA daarna nog wel? Of komt er een nieuwe coalitie met nieuwe inzichten? Zodat er opnieuw een bureau nodig is die voor de zekerheid dan maar een nieuwe peiling voorschrijft?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: