Dik tweehonderd dode vissen in visvijver Esterveld.

In een grote visvijver in Grave leggen deze dagen vissen, vooral karpers, massaal het loodje. Volgens omwonenden en leden van de visvereniging zijn het er al zeker dik tweehonderd.

Omwonenden hebben de gemeente al eerder tot actie gemaand en beschuldigen Grave ervan veel te laat in te grijpen. De gemeente zegt zich van geen kwaad bewust te zijn.

Bij de gemeente houden ze het op ‘vele tientallen dode vissen’. Een woordvoerder: ,,We zien ook nog veel levende vis in de vijver.” Wat de oorzaak is van de massale vissterfte in de vijver aan de Anna van Burenweg, is nog niet bekend. ,,Daarom nemen we ook watermonsters. Het waterschap meet het zuurstofgehalte om te beoordelen of de levende vis die er nog zit, kan blijven zitten.”

Medewerkers van de gemeente waren gisteren druk met redden wat er te redden valt. Met een maaiboot werd eendenkroos verwijderd. Deze dikke groene drap, op het water drijvende waterplanten, is niet bevorderlijk voor het zuurstofgehalte in het water.

Sinds zondagavond staat er bij de vijver een noodpomp met brandslang. Die moet zorgen voor voldoende zuurstof in het stilstaande water. Dat is hoognodig omdat de fontein midden in de vijver volgens de buurt al sinds vorige week geen water meer spuit. De fontein zou verstopt zijn geraakt door al het eendenkroos. ,,Dat is ook direct gemeld bij de gemeente”, zegt Arnold Tap van de Graafse hengelsportvereniging Flying Fish. ,,Ik heb de gemeente drie maanden geleden al gewaarschuwd voor het eendenkroos, dat zodra het warm weer wordt explosief groeit.”

De Gravenaar zegt er wel van te kunnen ‘janken’. ,,Dit is toch vreselijk wat hier gebeurt. Vissen is mijn leven. Ik heb zondag de brandweer gebeld dat ze snel moesten komen helpen. Kon niet. Ik moest de gemeente maar bellen. Uiteindelijk is er een extra pomp geplaatst. Veel vissen zijn al gestikt door te weinig zuurstof. Ik heb er nog even over gedacht de dierenbescherming te bellen.”

Paul Wessels, die er ook geregeld een hengeltje uitwerpt, was een van de eerste melders. ,,Ik heb de gemeente er ook eerder al voor gewaarschuwd dat het eendenkroos explosief zal groeien als je het niet állemaal opruimt. Ik verwacht dat er de komende dagen nog veel meer dode vissen komen bovendrijven. Een dode vis zakt, zoals een mensenlichaam, eerst naar de bodem om daarna te komen bovendrijven. Ik vind dat Grave hier slecht met dierenwelzijn omgaat”, zegt hij boos.

Grave zegt dat enige weken geleden na een melding over veel kroos in de bewuste vijver al gekeken is naar de oorzaak. ,,Dat werd niet duidelijk. Toen was er trouwens nog geen sprake van vissterfte.” Vorige week donderdag ontdekte de gemeente dat de vijverpomp niet meer functioneerde. ,,Om personele en logistieke redenen (geen boot, DG) konden we daar toen niet meteen naar kijken. Na een melding zondag over dode vissen zijn we direct in actie gekomen met een extra pomp vanaf de wal.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: