Gemeentelijk Pand Voedselbank en Grave Helpt op slot.

YouTube filmpje uit 2013.

De Gelderlander JOOST ARIAANS

Het pand aan de Koninginnedijk in Grave waar de Voedselbank in zit en stichting Grave Helpt moet op slot. Het pand is niet veilig. Het dak lekt en de elektriciteitsvoorziening deugt niet. Dan wordt het al snel gevaarlijk.

Vervelend voor de Voedselbank en de mensen die er hun pakketten ophalen. Maar ook voor Theo van Gent van Grave Helpt, die bezig is met een speelgoedinzamelingsactie voor Sinterklaas, voor kinderen van wie de ouders het niet breed hebben.

,,Dit pand is me aangeboden door de gemeente”, zegt hij. Prettig natuurlijk. Samen met vrijwilligers ging hij er vanaf begin oktober aan de slag. Muren werden geschilderd, een houten afscheiding met de Voedselbank aangebracht. Ook werden elektriciteitsdraden wat aangepast ‘omdat die aan elkaar geplakt waren’.

Van Gent was blij met de ruimte maar stelde de gemeente wel van de gebreken op de hoogte. En toen kreeg hij ineens te horen dat zijn stichting en de voedselbank die er al jaren zit, eruit moeten. ,,Afgelopen dinsdag werd ik gebeld door de gemeente: We gaan de lekkage verhelpen en iets aan de stroom doen. En vrijdagmiddag krijg ik ineens een telefoontje dat het pand direct gesloten moet worden. Dinsdag moet ik eruit. Misschien kan ik het rekken tot vrijdag, maar daar ga ik niet op gokken.”

Annemarie Kissing van Stichting Voedselbank Land van Cuijk was al op zoek naar iets anders. ,,We zijn in onderhandeling. Het pand is in zeer slechte staat, we hebben dat zelf meer dan eens bij de gemeente Grave aangekaart. We wisten dat het pand in de toekomst gesloopt gaat worden, maar we mochten er gewoon gebruik van maken.”

Wethouder Anja Henisch zegt dat er na opmerkingen van Theo van Gent van Grave Helpt gecontroleerd is door de gemeente en de brandweer. Conclusie: te gevaarlijk om er activiteiten te ontplooien. ,,Heel zuur natuurlijk”, zegt Henisch. ,,We gaan kijken naar een oplossing, want ik wil natuurlijk niet het sinterklaasfeest voor de kinderen de grond in boren.”

Op vragen of er niet eerder gecontroleerd had moeten worden, kan ze nog niet in gaan.

Van Gent heeft inmiddels contact gelegd met zorgcentrum Catharinahof. Daar kan een kelderbox als opslagplaats van het speelgoed gebruikt worden. Waar het speelgoed straks uitgedeeld moet gaan worden, is nog niet duidelijk. Volgens de Voedselbank komt de uitgifte van de pakketten niet in gevaar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: