De MaasDriehoek: ‘In Land van Cuijk bom onder samenwerking’

Wethouder Willy Hendriks kan het besluit van Grave allerminst waarderen. Foto: Diana Derks

Wethouder Willy Hendriks kan het besluit van Grave allerminst waarderen. Foto: Diana Derks 

LAND VAN CUIJK | Wethouder Anja Henisch van Grave weigert mee te betalen aan het tekort van 1,4 miljoen euro aan jeugdzorgkosten, waarmee Boxmeer eind dit jaar te maken krijgt. “Daarmee komt ze de afspraken die binnen het Land van Cuijk zijn gemaakt niet na”, stelt Boxmeers wethouder Willy Hendriks die spreekt over een ‘bom onder de samenwerking in het Land van Cuijk.’

Die afspraak behelst dat de vijf Land van Cuijkse gemeenten op alle fronten binnen de jeugdzorg intensief samenwerken. Tekorten of overschotten worden over de vijf worden verdeeld, zegt Hendriks. Eerder had Boxmeer een overschot van zo’n 700.000 euro, Grave hield zo’n 150.000 euro over. Dat geld verdween volgens Hendriks netjes in de gezamenlijke jeugdzorgpot.
“Ondanks dat wij veel geld over hadden, hielden we ons aan de afspraak”, zegt Hendriks. “Nu het andersom is geeft Grave niet thuis. Erg jammer. De jeugdzorg is binnen het Land van Cuijk de enige regeling die de vijf gemeenten samen heel goed oppakken.”
Hendriks vraagt zich af waar het met de regeling naar toe moet als Grave voet bij stuk houdt. Grave zou nu zo’n 300.000 euro moeten bijleggen. “De andere gemeenten houden zich wel aan de afspraak”, zegt Hendriks. Hendriks kan moeilijk duiden waar het grote tekort vandaan komt. “De gemeente Boxmeer heeft de meeste jeugdigen. Maar Cuijk krijgt bijvoorbeeld meer jeugdzorggeld uit Den Haag dan Boxmeer. Dat is is krom maar wel een gegeven.”
Graafs wethouder Anja Henisch stelt via een woordvoerder dat enkele afspraken niet zwart op wit staan. ‘In het Land van Cuijk worden de kosten voor de persoonsgebonden budgetten en het Centrum voor Jeugd en Gezin gedeeld. Ook door Grave. De discussie die nu speelt gaat over inkoop van jeugdzorg die in Brabant Noordoost door de gemeente Den Bosch voor de hele regio wordt gedaan. Over tekorten die hier optreden zijn formeel in het Land van Cuijk geen afspraken gemaakt.’ Henisch gaat binnenkort in beraad met haar college en raad.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: