Liveblog “Gat van Grave” 111. De Maasdriehoek:

De Maria Valentine voer op donderdag 29 december in de dichte mist tegen de stuwen bij Grave. (foto: SK-Media)

De Maria Valentine voer op donderdag 29 december in de dichte mist tegen de stuwen bij Grave. (foto: SK-Media) 

Omvang schade scheepsongeval nog niet bekend; ‘geen afwijkingen’ dijken

wo 25 jan 2017, 8:49    126 keer gelezen
GRAVE/DEN HAAG | De precieze omvang van de schade voor de binnenvaart en bedrijven als gevolg van het scheepsongeval bij de stuw van Grave op 29 december is voorlopig nog niet bekend. De schade aan de dijken langs de Maas tussen Sambeek en Grave is beperkt gebleven.Dat blijkt uit de schriftelijke beantwoording van minister Melanie Schultz van Haegen (VVD) op vragen van de Kamerleden Erik Ronnes, Jaco Geurts en Martijn van Helvert (CDA). Kort na het incident stelde het drietal een twaalftal schriftelijke vragen.
Uit de beantwoording blijkt nu dat de omvang van de schade een maand later nog altijd niet in kaart is gebracht. “De precieze omvang van het aantal gedupeerden en de totale schade is niet bekend. De eerste prioriteit voor Rijkswaterstaat was om op korte termijn verdere schade te beperken. Nu de stremming voorbij is kunnen scheepvaart, andere bedrijven en woonbooteigenaren bepalen wat de daadwerkelijke schade voor hen is”, aldus Schultz van Haegen. “De veroorzaker van het ongeluk is aansprakelijk voor de schade die hierdoor is geleden.”
Duidelijk is wel ‘dat er geen afwijkingen zijn geconstateerd’ aan de dijken door de waterschappen.
Onderzoek
Over de slechte communicatie met buurgemeenten verwijst Schultz van Haegen naar ‘een onafhankelijk evaluatie’. De Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) start een onderzoek naar de aanvaring bij de stuw bij Grave eind december vorig jaar. Het onderzoek richt zich op de aanvaring zelf, maar ook op de wijze waarop is omgegaan met de gevolgen, waaronder de (slechte) communicatie. In de komende periode wordt de precieze onderzoeksvraag bepaald. De OVV heeft in de afgelopen weken informatie over het ongeval opgevraagd bij verschillende instanties.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: