Historisch Grave: Het touwtje uit de brievenbus van Jan Terlouw en veegpieten.

Tom Leurs in de voormalige Graafse beeldentuin van de Sint Elisabeth.

Vroeger in ons ouderlijk huis in de Rogstraat hing geen touwtje uit de deur. De winkeldeur stond bijna altijd open en Dora was altijd thuis. Alleen ‘s avonds en ‘s nachts was de deur op slot. Gelukkig was er ook een rooster, dat uitneembaar was, dat toegang gaf tot de briketten/kolenkelder. De bakkersoven werd heel lang gestookt op deze fossiele brandstof. Mijn oudere broer Tom overkwam het nog wel eens, na een avondje stappen, dat de deur op slot zat. Geen nood het rooster van het keldergat getild en zo naar beneden glijden. Als kolenboer Ad Hombergen net was geweest had je geluk dan stond je zo op de berg kolen. Maar als de kolen bijna op waren gleed je meters naar beneden. Eens kwam hij ‘s avonds de “jongens” slaapkamer binnen en had veel weg van de huidige “veegpieten”. Hij was vergeten dat de kolen bijna op waren. Hij vergat niet om het rooster terug te leggen zodat niemand wist dat hij zo naar binnen was gekomen maar zijn handen en gezicht verraadden alles.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: