De Maasdriehoek schrijft:

Bibliotheek van Grave. (foto: Annelies Graafsma)

Bibliotheek van Grave. (foto: Annelies Graafsma)

Ontwikkeling Waterlinie Grave gaat volgende fase in

GRAVE | Het werd afgelopen week een inhoudelijke raadsvergadering in Grave, met gevoelige onderwerpen op de agenda: zowel behoud van de bibliotheek als wel of geen groen licht voor de volgende fase van de projectontwikkeling Waterlinie?

Door Annelies Graafsma
Met algemene stemmen werd een bezuinigingsvoorstel van het college van B en W, om uit Biblioplus te stappen, verworpen. Met applaus van de volle publieke tribune stelt de gemeenteraad in 2018 en 2019 een budget van 175.000 euro beschikbaar voor het behoud van de bibliotheek. Directeur Cyrl Crutz kiest voor verbreding van maatschappelijke functies. Veranderingen zijn al ingezet: de jeugdafdeling deels terug, samen met de blauwe banken, een voorleesstoel, boeken en spelmateriaal.
Waterlinie

Meer discussie vroeg de Gebiedsvisie Waterlinie. Fractievoorzitter Rick Joosten (LPG) vroeg het onderwerp van de agenda te halen: “Want er staan nog teveel vragen open!” Hij kreeg er de handen niet voor op elkaar. Binnen het deelplan ‘Wonen aan de haven’ is onduidelijkheid over de toepassing van het beeldkwaliteitsplan. Kan hier onderzocht worden of op de kop van het gebied een gebouw met zeven woonlagen passend is, zoals de projectontwikkelaar wenst? “Nee”, stelde Joosten. Maar hij stond alleen.

Ruimte geven

CDA, Keerpunt 2010, VVD en Trots-Liberaal toonden zich zeer tevreden over de gepresenteerde plannen. Wel willen zij (via een amendement) vasthouden aan maximaal 122 woningen. De vraag hoe hoog er gebouwd mag worden, willen deze partijen, gesteund door VPGrave en Lijst Eigenhuijsen, oplossen door de architect de ruimte te geven in het ontwerpproces. Jacques van Geest (VPGrave) verduidelijkt: “Op basis van beeldkwaliteitsplan kan de raad vervolgens bepalen of het uiteindelijk zo hoog moet worden.”
VPGrave, Lijst Eigenhuijsen en Keerpunt 2010 zeiden zo’n discussie vaker te voorzien. Zij willen een stedenbouwkundige aantrekken voor alle bouwplannen in Grave (Scheepswerf, Prinsenstal en Visioterrein). Ze kregen voor hun motie steun van de coalitie.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: