Grave Lokaal

Driegende taal van GBB in de Gelderlander.

‘Woningbouw bij haven in gevaar’
GRAVE
Projectontwikkelaar wil hoger bouwen in Grave
Het gebouw op de voorgrond moet zeven bouwlagen krijgen. 

Impressie: SVP architectuur en stedenbouw
Flaneren langs de haven van Grave, terrasje pikken met uitzicht op de Maas, de kans bestaat dat die plannen van projectontwikkelaar GBB niet door kunnen gaan. Door de gemeentelijke wens dat er in het project Wonen aan de Haven tot maximaal drie verdiepingen gebouwd mag worden, vreest GBB dat er te weinig inkomsten zullen zijn om de uiterwaarden van de Maas te kunnen aanpakken.
GBB moet de uiterwaarden uitgraven en geschikt maken voor recreatie. Daarbij moet er een nieuwe dijk komen om veilig wonen te garanderen, moet er een nieuwe kade aangelegd worden en komen er in de haven 50 extra ligplaatsen. “We zijn altijd uitgegaan van zeven verdiepingen”, legt Gertjan van der Heide van het Grond- en Bouw Bureau uit Scherpenzeel uit. In de plannen ziet GBB verschillende mogelijkheden voor een markant gebouw in de hoek van de haven en de Maas. “Je kunt er denken aan een hotel, of appartementen met een horecagelegenheid daaronder”, legt Van der Heide uit.
“Stedenbouwkundig is het zeker verantwoord daar een hoger gebouw neer te zetten. Het markeert de ingang van de haven en is een visitiekaartje voor Grave. De huizen aan de overkant, de Havenstraat, zijn ook vijf verdiepingen hoog. Catharinahof zal altijd het hoogste punt in de buurt blijven.”
“Het raadsvoorstel van burgemeester en wethouders kwam voor ons als een donderslag bij heldere hemel. Daar stond ineens dat er wordt uitgegaan van maximaal drie bouwlagen met een kap erop. Maar als dat voorstel zo wordt aangenomen, dan kan dat betekenen dat het hele plan Wonen aan de Haven voor ons onbetaalbaar wordt. We hebben de inkomsten van die grond heel hard nodig. Alleen het uitgraven van de uiterwaarden kost al 1 miljoen euro. De inkomsten van het complex op de kop van de haven zouden al 50 procent van de inkomsten zijn waar we de activiteiten in de uiterwaarden mee financieren.”
Wonen aan de Haven is een onderdeel van het hele plan Wisseveld. Volgens Van der Heide komen de andere delen niet in gevaar.
Wethouder Eric Daandels van Grave verbaast zich over de dreigende taal van GBB. “We zijn met de drie bouwlagen uitgegaan van ons beeldkwaliteitsplan, zoals dat door onze stedenbouwkundige is opgesteld. Met hoogbouw bij de haven krijg je met Catharinahof en de Elisabethkerk een driehoek van hoge panden. De oude binnenstad zou daarbij te veel naar de achtergrond gedrukt worden.”
De Graafse wethouder is er niet van overtuigd dat het beperkt houden van de hoogte tot problemen zal leiden. “We hebben bij GBB altijd aangegeven dat ze bij problemen moeten aankloppen. Maar we hebben nooit enige motivatie gehad. Als ze kunnen aantonen dat de financiën in de knoop komen, dan valt er altijd te praten. Als we toch vast willen houden aan drie etages, dan kunnen er altijd op andere plekken op Wisseveld nog mogelijkheden zijn om extra inkomsten te genereren”, aldus Daandels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *