Grave Lokaal

Keerpunt 2010 is in 2009 opgericht omdat dat toen al te weinig gebeurde!

Raadsleden moeten meer praten met de lokale bevolking.
Gemeenteraadsleden moeten meer tijd steken in contact met alle lagen van de lokale bevolking. Daarmee kunnen ze de positie van de gemeenteraad versterken. Dat staat in een advies van de Raad voor het openbaar bestuur (Rob). Het praten met mensen uit de lokale samenleving schiet er tegenwoordig vaak bij in, omdat gemeenteraden er steeds meer taken bij hebben gekregen. 

Dat moet anders, zegt de raad, die daarvoor een aantal tips heeft. Zo moeten raadsleden hun werk onderling zo regelen dat ze de helft van de tijd bezig zijn met beleidszaken en de andere helft met contact met inwoners. Voorkom ‘Haagse mores’, maar los problemen pragmatisch op, want dat vergroot het vertrouwen in het lokaal bestuur. 

En betrek burgers zo veel mogelijk bij besluitvorming, adviseert 
de raad. De Rob brengt adviezen uit over de inrichting en het 
functioneren van de overheid, met het doel die efficiënter te maken.

Ter illustratie: Fractievoorzitter Nel Schuts stuurde vannacht rond 24.00 uur deze email over de raadsvergadering van afgelopen dinsdag.
Omdat wij de burgers centraal stellen dienden we 

amendementen in om het spreekrecht uit te breiden en vragen, die vaak over zaken gaan die onze burgers en/of 

ondernemers raken sneller beantwoordt te krijgen.


De email van Nel:


Ons amendement bij het reglement van Orde betreffende inspreken over al dan niet op de agenda vermelde onderwerpen is aangenomen met 11 voor en 2 tegenstemmen. Er waren 13 raadsleden; Suzanne de Zoeten en Frans Smulders waren afwezig.
Tegen waren Ben Peters en Rob  Bannink.

Ons tweede amendement in deze over de termijn van 15 dagen i.p.v. 30 voor beantwoording door het college van vragen en het geven van inlichtingen haalde het niet: 7 tegen ( coalitie) en 6 
oppositie voor.

Het amendement van de coalitie inzake vereiste meerderheid van stemmen voor het toestaan van een interpellatiedebat i.p.v. 5 – is aangenomen met 7 stemmen voor (coalitie) en 6 stemmen oppositie tegen. 


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *