De Gelderlander’ editie Rijk van Nijmegen schrijft: Gravenaren grijpen na echec met woonboot kans aan overkant Maas

Twee Graafse “missers” in een plaatje.
Burgemeester Lex Roolvink met het bord dat hij kreeg bij mijn vertrek uit de gemeenteraad. Van hem is een bekende uitspraak: “Grave moet meer bekendheid over de Maas krijgen.”

Maar liefst dertig jaar lang hebben Albertine Arts en Frans van Steen tevergeefs geprobeerd om op hun ark Prinses Margriet aan de Maasoever in Grave een horecagelegenheid te openen.
De ligplaats van de ark aan de Maasoever in Grave was tegen de regels. Daardoor lukte het niet er horeca te starten. Sterker nog; de gedoogsituatie waardoor het stel op de boot kon wonen, kwam tot een einde. Het stel is verhuisd naar een appartement in Grave.
Frans Arts aan het werk
Bertine Arts aan het roer
Onderhoud aan het voormalig hospitaalschip
Nu grijpen beiden de kans aan de overkant van de rivier, bij de beeldentuin Gaia & Ouranos aan de Maasbandijk in Overasselt.
Niet in een woonboot, maar in een schuur aan de dijk. De keuze om aan de andere kant van de oevers van de Maas iets op te zetten, is niet geheel toevallig.
De start van een van de edities van de Graafse Mijlen zwemtocht.
“Het is wel een beetje onze droom om iets te beginnen aan de Maas”, zegt Arts. “Er moet meer uitwisseling zijn tussen Grave en Overasselt. De mensen komen te weinig naar de overkant, terwijl we in dezelfde regio wonen.”
Enkele tientallen meters van de beeldentuin ligt de aanlegplaats van de voormalige fietspendelboot. “Daarom willen we met onze sleepboot ook ieder weekeinde tochten gaan varen tussen Grave en de beeldentuin.” Rijkswaterstaat moet daarvoor nog wel toestemming geven.
De Prinses Margriet bij hoog water van de Maas.
Het stel kwam drie jaar geleden in contact met de eigenaar van de beeldentuin, Antoinette Nijs, tijdens een concert op hun boot. Pas begin dit jaar kwam de horeca bij Gaia & Ouranos ter sprake. Vorig jaar runde Nijs de bar in de galerie zelf, uitsluitend op zaterdagen. “Het ondersteunt elkaar wel, de tuin en een café. Het trekt hopelijk meer fietsers en wandelaars”, zegt Nijs. Van Steen: “We hebben vanuit de Graafse gemeenschap ook veel positieve reacties gehad.”
Het Oud-Prinsen Convent bracht hier ooit hun jaarlijks uitje door.
De bekendheid die het stel door de woonark in Grave heeft vergaard in het stadje, kan volgens Arts zorgen voor meer bezoekers in de Overasseltse tuin en veldschuur. Ark Prinses Margriet ligt inmiddels op de scheepswerf en staat te koop. Na al die jaren is de motivatie om de horeca in te gaan niet verdwenen. “We hebben er juist veel zin in. Terugkijken doen we alleen op de goede gebeurtenissen rondom de boot. Dit is weer een heel nieuw avontuur.”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

%d bloggers liken dit: