Grave Lokaal

De Gelderlander: Burgemeester Roolvink houdt vast aan quotum van 600 asielzoekers voor Grave.

Deel De Bonskazerne blijft azc
GRAVE
Kazerne in Grave zou andere functie krijgen, maar eigenaar praat met COA over langere opvang van vluchtelingen.
Een deel van de Generaal de Bonskazerne in Grave zal mogelijk ook na het gereedkomen van de nieuwbouw, deze zomer, in gebruik blijven als asielzoekerscentrum. Dat was aanvankelijk niet de bedoeling. De nieuwbouw is echter niet geschikt voor de jonge asielzoekers van 12 tot en met 17 jaar, die nu wel in het azc in Grave worden opgevangen.
Omwonenden van het azc zijn onlangs op de hoogte gebracht van het feit dat er in de toekomst mogelijk toch weer vluchtelingen worden opgevangen op de locatie. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) is in onderhandeling met BOEI, de nieuwe eigenaar van de kazerne. BOEI had nog geen nieuwe invulling voor de oude militaire kazerne gevonden. “Het is nog maar een plan”, zegt woordvoerder Robert Ploeg van het COA.
Als het plan doorgaat, blijven er in de nieuwbouw 25 plaatsen leeg. “Er kan geen discussie zijn over het maximale aantal asielzoekers in Grave”, reageert burgemeester Lex Roolvink. “Dat aantal blijft zeshonderd. Tijdelijk zijn het er zevenhonderd, maar dat aantal wordt bij het betrekken van de nieuwbouw teruggebracht.”
Ploeg bevestigt dat de veranderingen geen verruiming betekent van het aantal mensen dat in Grave wordt opgevangen. “Niemand hoeft bang te zijn dat die 25 lege plaatsen gevoegelijk toch gevuld worden”, verzekert Roolvink. “Het aantal van zeshonderd is heilig. Voor de gemeente, maar ook voor het COA.”
Momenteel zitten er in Grave vijftig amv’ers, alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Dat waren er eind vorig jaar honderd. Uiteindelijk zal dat aantal uitkomen op 25. Roolvink: “De ruimtebehoefte van jongeren is anders dan die van een gezin. Zouden die in de nieuwbouw moeten komen, dan moesten we al gelijk met een verbouwing moeten beginnen. Het gebouw dat nu voor de jonge asielzoekers wordt gebruikt, zal ook geschikt worden gemaakt voor het onderwijs.”
De jonge asielzoekers krijgen nu nog les in het gebouw waarin tot voor kort basisschool De Wegwijzer gehuisvest was. Maar dat is na de zomer niet meer mogelijk.
De omwonenden hebben te horen gekregen dat de amv’ers intensieve begeleiding krijgen. “Een jongen van 14 jaar heeft nu eenmaal meer coaching nodig”, aldus Roolvink.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *