Grave Lokaal

Politiek Grave geeft commentaar.

Het gemodder in het Land van Cuijk schreeuwt om een held

‘In deze regio hebben we te maken met vijf knuistjes die niet in staat zijn om één bestuurskrachtige vuist te maken. Het wordt tijd dat we echt een stap vooruit gaan zetten en komen tot één gemeente. Een bestuurskrachtige gemeente in het Land van Cuijk die in staat is om een deuk in een pakje boter te slaan. Zolang we in het Land van Cuijk namelijk blijven doormodderen met allerlei samenwerkingsvormen, die veel tijd , geld en energie kosten,  verwordt deze regio binnen afzienbare termijn tot het Oost-Groningen van Brabant. Is dat wat we willen?’*1)  Aan het woord is Leon Kamps, VPGrave-raadslid in een heel heldere analyse van de bestuurlijke politieke  stand van zaken in het Land van Cuijk. Het artikel staat op de site van Keerpunt. Zeer lezenswaard!
Enkel een zooitje ongeregeld
Als je als gewone burger naar het eenwordingsproces kijkt en je moet het hebben van de kranten, zie je enkel een zooitje ongeregeld. Moet je het hebben van de informatie van onze politieke partijen, dan is de algemene indruk zo mogelijk nog droeviger. Het betoog van Kamps (op persoonlijke titel…) snijdt zeker hout maar ook daar ontwaar je nauwelijks concrete ideeën over de koers die Kamps wél zou voorstaan. Verder dan ‘één gemeente Land van Cuijk’ komt hij eigenlijk ook niet en hij geeft zelf min of meer de reden. Er zijn kennelijk nauwelijks politici voorhanden in het Land van Cuijk met voldoende ambitie en kundigheid om de kar te trekken, inclusief de burgemeesters en wethouders die er in groten getale ronddartelen om vorm te geven aan de ‘geleide democratie’ in onze regio. Om een echte koers uit te zetten -je moet slikken als je het leest- moest er weer zo’n adviesbureau ingeschakeld worden. Wat we gehad hebben met Eiffel en het Snippergroen.*2)
De ratatouille van de samenwerking
‘This situation needs a hero’ zou Dr. Phil zeggen. Van de kudde burgemeesters en wethouders hoeven we niets te verwachten. Principieel niet, niet gekozen immers, maar ook omdat vooral zij het zijn die zich te goed doen aan de ratatouille van de gemeentelijke samenwerking als Hollebolle Gijs op zijn Hollebolle Wagen.*3) ‘De gang van zaken schreeuwt om een held’, in dit geval iemand die over zijn schaduw heen kan springen en een stukje verder kan kijken dan zijn (partij-)politieke neus lang is. Het behoeft geen betoog dat men daar op mis grijpt. Niet omdat die er niet zou zijn, waarschijnlijk, maar omdat iedereen angstvallig beneden het maaiveld gehouden wordt, zoals in onze Graafs coalitie van politieke dwepers en brekebenen. Op die manier wordt voortdurend een situatie gecreëerd, waarin het ‘betere’ de vijand is van het ‘goede’. De ratatouille van de samenwerking die laf en snotterig geworden is omdat zij te lang op het vuur staat en de koks de kruiding vergeten zijn. Dan kun je er wel een professionele kok bij halen, in dit geval zo’n adviesbureau, dat zijn recepten bijeen graast op het internet, er wat smeuïge plaatjes bij zoekt en, de nieuwste trend, wat onleesbare handgeschreven tekst (met hokjes, cirkels en zoveel mogelijk pijltjes) die de illusie van eigen werk en koortsachtige brainstorming moet wekken. Uiteindelijk zal blijken, zoals bij veel beleidsproducten uit het schap, dat deze profeten vooral brood eten. Dik beboterd en met afhangend beleg.
De bezem door het stof 
Die samenwerking of eenwording van het Land van Cuijk… Het enige dat de dames en heren delen, is hun verdeeldheid en kennelijk is er niemand die boven het politieke maaiveld geduld wordt. Het ‘Zwaard van Damocles’*4) is de provincie die geheid straks met de bezemwagen komt om de politieke rommel op één hoop te vegen. Of we daarmee dan echt iets opschieten, is de vraag, natuurlijk, maar kennelijk kan op geen enkele andere manier genoeg momentum en politiek-bestuurlijke daadkracht georganiseerd worden dan door onze ‘stuurlieden’ voor voldongen feiten te plaatsen. Dan zit je nog altijd met dezelfde Hannesen*5) maar, wie weet, wordt hun nood daardoor zo hoog dat ze plaats maken of opschuiven voor de helden die zich vanzelf aandienen. Het kan nooit kwaad de bezem te halen door stoffige zaken maar voor het zover is, moeten de ramen en deuren wijd open gezet worden voor nieuwe mensen met fris elan. Zijn er waarschijnlijk genoeg in het Land van Cuijk maar vooralsnog vertikken die het de kop boven het maaiveld uit te steken. Grave staat echt model voor het Land van Cuijk; het moddert net zo lang door tot iemand zegt: ‘En nou is het afgelopen!’  Lex, je forenst toch geregeld naar Den Bosch; maak je de held van Grave en geef de commissaris des konings het seintje dat de tijd rijp is. Een knipoog zal volstaan! Hand op ons hart dat we het met alle respect onder de pet houden en het geheim pas onthullen op het moment dat de Graafse geschiedschrijvers er open voor kunnen staan. Kan even duren maar tot dan zijn onze lippen verzegeld. High five?
Ben Bongaards; www.gravepolitiek.nl
*1) https://www.jacquesleurs.nl/2016/03/raadsconferentie-werpt-schaduw-vooruit.html
*2) Hadden we dat maar gehad; de rapportage, zeg maar het resultaat, laat erg lang op zich wachten en het is zeer onwaarschijnlijk dat is, omdat goed werk tijd vergt.
*3) https://nl.wikipedia.org/wiki/Hollebolle_Gijs#Tekst_en_genre 
Heb je wel gehoord van de hollebollewagen
Waar die hollebolle Gijs op zat?
Hij kon schrokken, grote brokken
Een koe en een kalf en een heel paard half
Een os en een stier en zeven tonnen bier
Een schip vol rapen en een kerk vol schapen
En nog kon Gijs van de honger niet slapen!
*4) https://nl.wikipedia.org/wiki/Damocles
*5) met dank aan Leny van Lieshout.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *