Grave Lokaal

De Gelderlander schrijft over toekomst oude kazerne.

‘Oude kazerne geen azc’
GRAVE
Met zeshonderd asielzoekers doet Grave voldoende en krijgt Bonskazerne andere functie.
Als de nieuwbouw van het azc in Grave klaar is, zullen er in de Generaal de Bonskazerne geen nieuwe asielzoekers komen. Dat bezweert burgemeester Lex Roolvink. Medio dit jaar is de nieuwbouw klaar en komt de oude kazerne beschikbaar voor andere doeleinden.
Voor de opvang van de stroom asielzoekers uit met name Syrië zoekt het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) locaties die relatief makkelijk en goedkoop geschikt zijn te maken. “Je zou dan denken dat de kazerne wat langer voor asielzoekers gebruikt gaat worden”, zegt Rink-Jan Postma van de stichting Boei. Boei is de organisatie die zich bezighoudt met een nieuwe invulling van de voormalige militaire kazerne. “Wij zitten op antwoord te wachten wat betreft de plannen omtrent het azc in Grave.”
Het azc herbergt momenteel zevenhonderd asielzoekers. Dat zijn er honderd meer dan waar de Bonskazerne voor geschikt is. Die extra honderd worden gehuisvest in barakken die op het middenterrein staan. “In de nieuwbouw kunnen straks maximaal zeshonderd asielzoekers. De afspraak met het COA is, dat het daarbij blijft”, zegt burgemeester Roolvink.
Verhouding
Volgens Roolvink draagt de gemeente Grave met de opvang van de zeshonderd asielzoekers voldoende bij aan het vluchtelingenprobleem. “Je moet niet vergeten dat het azc staat in het dorp Velp, waar 1.200 mensen wonen. Als iedere gemeente in Nederland naar verhouding net zoveel asielzoekers zou opvangen als wij in Grave, dan zou er plaats zijn voor 900.000 vluchtelingen.”
“Zolang wij niet horen dat er door het COA of de gemeente plannen zijn met de Generaal De Bonskazerne, gaan we door met het zoeken naar invulling”, laat Postma weten.
“De kazerne zal voor recreatieve doelen gebruikt worden. Binnenkort hopen we daar meer over te kunnen zeggen. Concrete partijen die belangstelling hebben, zijn er echter nog niet”, aldus Postma.
Het COA heeft ondanks herhaalde verzoeken niet gereageerd over de plannen met de Generaal de Bonskazerne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *