Grave Lokaal

De Gelderlander bericht:

Grave verdient 2 ton aan azc
GRAVE
Gekrakeel alom over de vestiging van een azc. Maar asielzoekers leveren ook geld op. In Grave groeit de opbrengst.
Ruim 2 ton heeft de gemeente Grave afgelopen jaar overgehouden aan het azc. Dat is ongeveer 50.000 euro meer dan de afgelopen jaren.
Dat blijkt uit de cijfers die de gemeente heeft gegeven naar aanleiding van vragen van het raadslid Ben Litjens van Keerpunt 2010.
In 2012 hield de gemeente ongeveer 1,5 ton over. De twee jaar daarna was dat ook het geval.
Gemeenten die een azc binnen hun gemeentegrens hebben, krijgen daarvoor vergoedingen van het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) en het rijk. Afgelopen jaar was dat in Grave 44.000 euro. De grootste bijdrage ontvangt de gemeente op basis van de gemeentelijke basisadministratie. Dat is geld dat gemeenten van het rijk krijgen per inwoner. De zevenhonderd asielzoekers in de Generaal de Bonskazerne gelden daarbij als inwoners van Grave en leverden de gemeente vorig jaar 276.893 euro op.
Burgemeester Lex Roolvink van Grave gruwt van termen als ‘lucratief’ en ‘winst’. “Je zet je als gemeente in om een dramatisch humanitair probleem op te lossen. Dat doe je niet om er geld aan over te houden. Dat is de verkeerde drijfveer. We zouden als Grave ook een azc hebben als het ons geld zou kosten. Maar er zit nu eenmaal een verschil tussen wat het ons kost en wat we ontvangen. Dat is het systeem. We krijgen bijvoorbeeld twee dagen per week ambtelijke ondersteuning van het COA op de afdeling bevolking. Er gaat in de inschrijving en uitschrijving van de asielzoekers veel tijd zitten. Omdat we dat nu niet allemaal zelf hoeven betalen, kunnen we geld overhouden.”
Grave was het afgelopen jaar ruim een ton kwijt aan ambtelijke uren. 12.000 euro ging naar Radius dat vluchtelingen ondersteunt en 5.500 euro werd uitgegeven aan tolken.
Boxmeer heeft sinds de zomer van 2014 een azc binnen de gemeentegrenzen. In Overloon wordt momenteel de oude gevangenis gebruikt voor de opvang van asielzoekers. Het azc levert Boxmeer geen geld op, maar het kost ook niets, laat een woordvoerder van de gemeente weten.
“Omdat het een relatief nieuw centrum is, is er sprake van veel eerste inschrijvingen. De basisvergoeding van het COA is hiervoor ontoereikend. Daarom hebben we over 2015 extra geld gekregen van het COA. Dit jaar wordt de situatie opnieuw bekeken. Uitgangspunt is dat we er financieel niet bij inschieten.”
Volgens de Graafse burgemeester Roolvink kan het geld dat de gemeente overhoudt niet een aparte bestemming krijgen en is het ‘gewoon opgenomen in de begroting’.
Burgemeester Lex Roolvink gruwt van ‘lucratief’ en ‘winst’

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder