Keerpunt 2010 nieuws: “Haalt het Land van Cuijk i.o. Pasen 2016 ?” In het archief staan alle 123 berichten over de Samenwerking Land van Cuijk. Lees en huiver!!!

We moeten uit de loopgraven komen!

De grootste uitdaging waar Grave in 2016 voor komt te staan is de besluitvorming over de bestuurlijke toekomst van Grave en het Land van Cuijk.
De Arena journalist Freddy Kloot’e doet hier ook verslag van de raadsledenbijeenkomst over Het Graafs Manifest.
Annelies Graafsma van de Maasdriehoek op
de laatste Graafs Manifest bijeenkomst.
De feiten en berichten uit de Gelderlander, de Maasdriehoek, de Arena, uitlatingen in openbare vergaderingen en gegevens van mijn weblog komen tot deze conclusie.

Fractievoorzitter Nel Schuts die door haar vragen de knuppel in de “samenwerkingshok” gooide.
 • In de laatste raadsvergadering van dit jaar vroeg fractievoorzitter Nel Schuts van Keerpunt 2010 aan het college en de raad wat we gaan doen met de “Met de Billenblootmotie van Cuijk.”
  De burgemeester van Mill en Sint Hubert.
 • Ze kon niet bevroedde dat ze een open zenuw bij diversen raakte.
De vier burgemeesters van Cuijk, Grave, Mill en Boxmeer
zitten hier op een lijn!De burgemeester van Sint Anthonis zit voor 
de andere burgemeesters uit het Land van Cuijk.
Henk Siroen van de PLC uit Cuijk is al jarenlang
voorzitter van de Regiegroep Land van Cuijk.
Ons Graafs college.
Lex Roolvink was de gastheer bij de bijeenkomst in Grave in Catharinahof.
 • De burgemeester, het derde lid van de regiegroop L.v.C. zei:” Grave wil zich als betrouwbare partner blijven opstellen” “Ik heb hier met verbazing kennis van genomen”. Later zei hij nog tegen Annelies Graafsma van de Maasdriehoek: “Hiermee wordt het proces doorkruist. Ik heb er voor gepleit ons als een betrouwbare partner te gedragen en het proces te doorlopen zoals door de vijf gemeenteraden is afgesproken. Dus in maart volgt pas onze standpuntbepaling”. “De discussie over de inhoud en de vorm van samenwerking wordt mogelijkerwijs onder druk gezet nu twee gemeenteraden zich al uitgesproken hebben, de een stelliger dan de ander overigens. En dat is jammer als er gewerkt moet worden aan een gemeenschappelijk gevoel en doel”.
 • De burgemeester uit Boxmeer gaat er eens goed voor zitten.
  Op de achtergrond zitten onze burgemeester
  en het raadslid Rick Joosten.
  • De fractievoorzitter van de LPG Rick Joosten, lid van de regiegroep L.v.C., zei: “Ik ben hevig teleurgesteld in Cuijk en Boxmeer”. “We hebben met vijf partners andere afspraken gemaakt en zij wijken nu van deze afspraken af.”
  De fractie van Keerpunt 2010 luistert hier aandachtig naar de resultaten van een peiling over de  Samenwerking Land van Cuijk.
   Jacques van Geest
  • De fractievoorzitter van VPGrave Jacques van Geest, het tweede lid van de regiegroep L.v.C., reageert: “In Boxmeer en Cuijk zijn ze het getreuzel zat. Ze willen duidelijkheid.”  Keerpunt 2010 en hij willen daarom op korte termijn in de gemeenteraad van gedachte wisselen. “We willen tot een afgewogen standpunt komen over hoe nu verder, een datum plannen, bijvoorbeeld 1-4-2018 (verkiezingen, red), en dat er vervolgens gewerkt wordt aan samenvoeging”.
  Duidelijke taal.
  Nel Schuts zal in de agendacommissie, (a.s. dinsdag) voorstellen om dit heikele onderwerp op de agenda van de eerstvolgend raadsvergadering te zetten.
  • De gemeente Boxmeer wil uiterlijk uiterlijk februari 2016 van de andere vier gemeenten of zij zich kunnen vinden in de motie van de Boxmeerse gemeenteraad  om per 1 januari 2019 tot een gemeente Land van Cuijk te komen. De stellingname van Boxmeer oogt dapper maar lijkt echter vooral tot irritatie te leiden bij tenminste drie van de vier buurgemeenten.
  • Ingrid Voncken (CDA wethouder van Sint Anthonis) twitterde: “Geen waardering van de burger voor de hijgerigheid van Boxmeer en Cuijk”.
  Het raadslid uit Boxmeer die al heel lang oppositie voert en mede-indiener van de Blote-billenmotie+ motie was.
  • In de gemeente Mill en Sint Hubert werd weeks na de aangenomen motie in de raad zelfs met geen woord gerept over een herindeling.
  • De breed aangenomen motie in Boxmeer werd alleen niet door het CDA ondersteund.
  • De in 2011 ingezette samenwerking in het Land van Cuijk is mislukt en het onderlinge vertrouwen is kleiner dan dat van de spelersgroep van Manchester United in van Gaal.
  • De Cuijkse motie is minder dwingend en geeft de drie “conservatieve” gmeenten ruimte om mee te praten zonder dat zij het gevoel hebben met het mes op de keel een beslissing te moeten nemen.
  Ben Peters van het Graafse CDA heeft een innovatief plan in zijn binnenzak om de samenwerking uit het slof te trekken.
  Eva Eigenhuijssen en Suzanne de Zoeten leggen hun bestuurlijke voorkeur regelmatig op tafel.
  • De Gelderlander kopt: “Jaar van de waarheid voor Land van Cuijk”. Grave voelt zich als “kleintje” geschoffeerd. In maart volgt er een nieuwe raadsledenconferentie. Dan is de tijd van verstoppertje spelen voorbij. De gemeenten moeten dan kleur bekennen. Gebeurt dit niet dan zal ook de provincie haar geduld verliezen. De regio staat al twee jaar stil vindt men daar. De Industriele Kring Land van Cuijk vindt dat de regio geen vuist kan maken, terwijl andere regio’s “ons” al voorbij lopen. Rond het Land van Cuijk wordt door samenvoeging en herindeling wel al hard gewerkt aan grotere, daadkrachtige bestuursregio’s.
  • De plaatselijke CDA’s zijn  tot op het bot verdeeld over de nabije toekomst. In Cuijk diende men samen met de PvdA de gewraakte motie in. In Boxmeer stemde men als enige partij tegen de vergaande motie. In Grave heeft men een plan om met een bestuurlijke samenwerkingsvariant noviteit te komen. In Mill en Sint Anthonis is met tegen herindelingen.
  Onthutsende cijfers van de peiling onder Land van Cuijkse politici.
  • Tenslotte: Het gerucht in het Land van Cuijk gaat dat Boxmeer en Cuijk samen verder willen met elkaar en de achterblijvers liever kwijt dan rijk zijn.
  • Meer info over de samenwerking in het Land van Cuijk: klik op het label Dossier Samenwerking Land van Cuijk (52 berichten) en onder het label Samen op weg naar 2020 in het Land van Cuijk vindt u nog 71 berichten.

  Geef een reactie

  Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

  %d bloggers liken dit: