Grave Lokaal

Brabantzorg bereikt geen overeenstemming met de gemeente.

Nieuwe overeenkomsten Hulp bij het huishouden Wmo 2016 gemeente Grave

Per 1 januari 2016 lopen de huidige overeenkomsten met de diverse zorgaanbieders voor het leveren van hulp bij het huishouden af in de gemeente Grave. Deze overeenkomsten worden afgesloten ter uitvoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo).

Overeenkomsten met huidige èn nieuwe aanbieders

Voor het afsluiten van nieuwe overeenkomsten voor de levering van de hulp bij het huishouden is door de gemeente Grave een aanbestedingsprocedure gevolgd met inachtneming van de “Code verantwoordelijk marktgedrag thuisondersteuning”. Deze procedure is inmiddels afgerond. Het resultaat van de aanbesteding is dat er per 1 januari 2016 nieuwe overeenkomsten zullen worden gesloten met de huidige zorgaanbieders, te weten Tzorg en Buurtzorg en met twee nieuwe aanbieders, te weten Actiefzorg en Zorgverlening De Leijgraaf. Daarmee hebben inwoners meer keuzevrijheid.
Voor de mensen die op dit moment hulp bij het huishouden via Tzorg en Buurtzorg ontvangen, verandert er door deze aanbesteding niets. Zij behouden na 1 januari 2016 dezelfde zorgaanbieder en hulp.

Geen overeenstemming met aanbieder Brabantzorg

Met de huidige zorgaanbieder Brabantzorg is géén overeenstemming bereikt over de uurtarieven voor de hulp bij het huishouden. Dit ondanks dat de gemeente Grave aangeboden heeft een substantieel hoger uurtarief te willen betalen dan het huidige (marktconforme) tarief. Hierdoor zal Brabantzorg in 2016 stoppen met het leveren van hulp bij het huishouden voor de inwoners van Grave met een Wmo-indicatie. Een uitzondering wordt gemaakt voor de inwoners van het Zorgcomplex Catharinahof. Brabantzorg blijft voor deze inwoners met een Wmo-indicatie voor Hulp bij het huishouden, de zorg wel leveren. Het gaat hierbij om 15 personen.
De mensen die op dit moment hulp bij het huishouden van Brabantzorg ontvangen, en niet woonachtig zijn in het zorgcomplex Catharinahof, zullen de huishoudelijke hulp in 2016 van een andere zorgaanbieder gaan ontvangen. Deze mensen hebben hierover een persoonlijke brief van de gemeente gekregen. De gemeente heeft met Brabantzorg afgesproken dat zij niet onmiddellijk per 1 januari 2016 de zorg stopzetten, maar pas uiterlijk 1 mei 2016 en pas zodra een andere zorgaanbieder deze zorg heeft overgenomen. De keuze voor een andere zorgaanbieder wordt samen met de betreffende inwoners gemaakt. Het gaat hierbij om 46 klanten van Brabantzorg.
In totaal ontvangen 238 inwoners van de gemeente Grave hulp bij het huishouden. De gemeente gaat ervan uit met de nieuwe aanbesteding de huishoudelijke hulp voor al deze inwoners op een zorgvuldige manier ook in de toekomst goed geregeld te hebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *