Grave Lokaal

Gelukkig hebben we de Gelderlander nog! Nel Schuts en Rob Bannink stelden hier ook vragen over!


Keerpunt 2010 ontving deze brief en is reuze benieuwd  
waarmee het college komt. 


(Klik op de brief voor een grotere weergave)

Op de barricaden voor wijkcentrum Esterada

GRAVE
Wijkcentrum Esterada in Grave moet op termijn dicht. Een ultieme poging van de wijkraad om dat te voorkomen.
Geen volksdansen meer, geen bingo en geen kinderdisco. Dat is het scenario dat door de wijkraad Estersveld in Grave wordt geschetst als wijkaccommodatie Esterada sluit. Ria Willems en Els Barten gaan de barricaden op.
Er komt ruimte in de nieuw te bouwen brede school. Maar daar wringt de schoen. De brede school was gepland op de plek waar nu basisschool De Sprankel staat, schuin tegenover Esterada in het hart van de wijken Estersveld en De Stoof aan de Estersveldlaan. Er is nu echter gekozen om de brede school op het terrein van het blindeninstituut Visio te bouwen, een stuk verderop, aan de rand van de wijk. “Ik vind het zelfs buiten de wijk, meer in het centrum van Grave”, zegt Ria Willems, voorzitter van de wijkraad. “Voor veel mensen zal dat te ver zijn. Die gaan daar niet naar toe. Die plek heeft geen binding meer met de wijk.”
“Dit is de ziel van de wijk”, vindt Els Barten. In een van de ruimtes van het huidige, ruim dertig jaar oude wijkgebouw zit ze zakjes met snoep te vullen. “Voor de bouwweek in augustus”, legt ze uit. “Ook zoiets. Die bouwweek houden we al voor de dertigste keer. Bij Visio is geen ruimte.”
Voor Willems en Barten zijn er redenen genoeg om Esterada gewoon open te houden. “Op deze plek zou woningbouw komen. Maar daar is toch helemaal geen behoefte aan. Er gaat gebouwd worden op de locatie Wisseveld, op het Visioterrein en op de plek waar nu de Sprankel staat. Er heeft zich nog niemand gemeld om Esterada te kopen. Dan kunnen wij er toch gewoon in blijven zitten. Dat hoeft de gemeente echt niet veel meer te kosten dan nu het geval is.”
Het sluiten van Esterada was jaren geleden bedacht om de bouw van woon- en zorgcomplex Catharinahof mogelijk te maken. “Daar is een multifunctioneel centrum bij gekomen en dat moet door verenigingen gebruikt worden. Daarom moeten de gemeenschapsaccommodaties Esterada, Katrien en de Westhoek dicht. Verenigingen zijn al naar Catharinahof. Wij hebben hier alleen nog maar wijkgebonden activiteiten”, legt Willems uit
Barten ziet Esterada als haar tweede woonkamer: “We hebben destijds geknokt om het wijkgebouw te krijgen, we hebben al eerder geknokt om het open te houden en we knokken nu om het te behouden. Daarom trekken we nu aan de bel. We willen niet wachten tot het te laat is.”
Wethouder Anja Henisch van Grave zegt niet bij voorbaat ‘nee’: “We nemen de vraag van de wijkraad heel serieus. We zijn de mogelijkheden aan het bekijken.”
Geen volksdansen meer, geen bingo en geen kinderdisco, dat vreest de wijkraad

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *