Grave Lokaal

Henk Heijman, CDA- burgemeester van Bussum, is niet meer van onbesproken gedrag en vertrekt.

Youp van het Heck schreef in de NRC:

Wie binnenkort ook wachtgeld krijgt is de burgemeester van Bussum. Deze keurige gemeente wordt tegenwoordig Het Palermo van het Gooi genoemd. Dat komt door de burgervader, een zekere heer Heijman, die niet alleen malverseerde met een onkostenvergoeding voor een spookwoning in de gemeente waar hij eerst burgemeester was, maar die daar ook nog even een ex-wethouder heeft laten bedreigen. Met nadruk op: laten bedreigen! Dan hoor je bij de grote spelers als je niet zelf dreigt, maar daar een plaatselijke motorclub voor gebruikt. We hebben het over Oost-Gelre, dus ik vrees dat de motorclub zich vervoert op Solexen of Berini’s. Maar toch: hij dreigde de ex-wethouder dat hij hem financieel en emotioneel zou laten slopen als een bepaalde privéaangelegenheid in de krant komt. Nu is iedereen opeens razend benieuwd naar die privéaangelegenheid. Met wie had hij seks? Met de huishoudster van meneer pastoor? Met meneer pastoor zelf? Met een beroemd springpaard uit die regio?

Hij wil de uitkomst van een onderzoek naar zijn woonsituatie en declaraties niet afwachten.

Hij diende zijn ontslag in wegens een “stroom negatieve publiciteit”.
Hij is er van “ervan overtuigd ” dat hij altijd integer heeft gehandeld.
De “beeldvorming rond mijn persoon” maakt dat hij verder functioneren onmogelijk acht.

Lodewijk Zweers van het CDA, de eigen partij van Heijman, “betreurt dit voor hem persoonlijk drama, dat een wrang einde brengt aan een lange bestuurlijke loopbaan”. Wat hem betreft stopt het echter niet met deze en dit ontslag. Zweers wil een “diepgaande analyse van alles en iedereen die hier een rol in heeft gespeeld”. 

Commentaar in de Gooi- en Eemlander: De “harde” Gooise mentaliteit is Bussums burgemeester Henk Heijman uiteindelijk toch te veel geworden. Hij heeft er tijdens zijn twee jaar in Bussum nooit een geheim van gemaakt dat hij hier vooral het Gelderse ‘noaberschap” miste – de vanzelfsprekende zorg voor elkaar en betrokkenheid bij de directe omgeving.

Fractievoorzitter Luijten (VVD): “Van actief informeren was geen sprake rond zijn woonsituatie”.
Fractievoorzitter van Waveren (PvdA): “Hij is heel toegankelijk”. “Er is heel veel gebeurd”.
Fractievoorzitters noemen het besluit onvermijdelijk en verstandig.
Het college betreurt zijn vertrek.
“De raad kan zich nu volwaardig bezighouden met de fusie met Naarden en Muiden per 1 januari en hoeft zich niet meer bezig te houden met de positie van de burgemeester”: VVD fractieleider.
Saillant detail is dat deze Luijten de voorzitter van de benoemingscommissie was en dat er in die commissie allerlei afspraken zijn gemaakt zoals ontheffing van de eis om in Bussum te wonen volgens de diverse media.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *