Grave Lokaal

HELAAS DE LAATSTE COLUMN GRAVE ACTUEEL

Uitgegeven: 29 juni 2015
                                 Foutjes 
Grave: Jeetje wat een week met uitglijers en onthullingen. Voeg daar bloody Friday aan toe en de mens anno 2015 heeft zich een fraaie plaats in de geschiedenisboeken verworven. 
Laten we beginnen met meneer de Boer, Hans voor intimi. “Honderdduizenden Nederlanders met een uitkering zijn labbekakken, slappelingen die per direct aan het werk kunnen en moeten”, zei de voorzitter van VNO-NCW. De werkgevers dus. Dat hij daarmee ontelbare mensen die zich suf solliciteren en zich met de dag minder waard voelen schoffeert, realiseert zo’n man zich niet. Het ergste vind ik, zijn excuses ten spijt, dat zo’n type dat echt meent. De baas van de werkgevers blijkt dus helemaal niets van de realiteit van mensen zonder werk te weten. Laat staan, het te willen begrijpen of, helemaal onmogelijk, er iets aan te willen doen. Nergens las ik daarna dat de leden van die club, met het schaamrood op de kaken, zijn aftreden en verwijdering uit de club bekend maakten. Ook dat zegt genoeg. 
En dan Pier Eringa, directeur van Prorail. Die heeft liever dat zelfmoordenaars pas na het spitsuur onder de trein springen. En het opruimen moet allemaal veel sneller. Hup, de bezem eroverheen en doorrijden. Deze meneer is dus de baas van de treinen. En hij meent het. Echt waar. Dat hij niet meteen met een lullig excuusje kwam pleit nog voor hem. 
De derde oprisping kwam van meneer Rijkman Groenink. Voormalig ABN Amro-topman. Wereldkampioen graaien. Hij had wat kleingeld als bonus gekregen. Veertig miljoen had hij teveel gekregen. Dat zei hij zelf. Hij had geen enkele intentie om daar ook maar iets van terug te geven. En, hij meent het. 
Voor nummer vier moeten we zo’n 500 jaar terug. Maarten Luther was de naam. De man die in 1517 op de kerkdeur van Wittenberg zijn 95 stellingen tegen de katholieke kerk in het algemeen en de aflatencultuur in het bijzonder, vastspijkerde. De geboorte van de protestanten. Nog steeds volop in de wereld aanwezig. In 2017 zal het 500-jarig jubileum gevierd worden. Met de handrem erop, vrees ik. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat die meneer Luther een overtuigd antisemiet was. De joden deugden van geen kant. Ook kinderen met een geboren lichamelijke afwijking konden in zijn ogen geen genade vinden. Hij beschouwde die kinderen als hompen vlees, die het beste maar verzopen konden worden. Echt waar. En hij meende het. 
Ik sluit af met onze vroegere koningin Juliana. Uit een proefschrift dat afgelopen week verscheen bleek dat ze op religieus gebied een nogal vreemde weg bewandelde. Een gebedsgenezeres was kind aan het koninklijk huis. Bovendien had ze een gloeiende hekel aan fascisten en katholieken. Die fascisten, dat snap ik. De katholieken, in de jaren ’50 en ’60 toch ruimschoots vertegenwoordigd in onze bevolking, vind ik een uitglijer van de ex-HKH. Haar haat was welgemeend. 
Ik stop er maar mee. Vreemde wezens, die hoge Pieten. 
Freddy Klooté 
Dit was mijn laatste column op www.mooilandvancuijk.nl Na drie jaar en bijna 150 columns, en een transfermarkt die volop in beweging is, kom ik elders op 1 september a.s. terug. Marco en Marieke, bedankt voor de geboden ruimte. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *