Grave Lokaal

Arena schrijft over aankoop VISIO terrein voor Brede School Grave Oost.

Gemeente Grave koopt 
ook grond op Visio-Oost

4-6-2015 om 07:39 – Door Freddy Klooté

GRAVE – Het voorstel aan de raad, afgelopen woensdag, werd als volgt ingeleid: “De gemeente Grave werkt met Koninklijke Visio samen aan een toekomstvisie voor het westelijke deel van het Visioterrein. Inmiddels mag het proces gerust dynamisch genoemd worden en stimuleert het steeds meer om voor kwaliteit te gaan. Het tot nu toe gelopen proces is goed ontvangen in de samenleving. Ook ontwikkelingen volgen snel op elkaar. Hoewel de visie nog vastgesteld moet worden en geagendeerd staat voor behandeling in de raadsvergadering van 7 juli a.s. heeft zich recent een niet eerder voorziene optie voorgedaan, namelijk de mogelijkheid om ook het oostelijke terreindeel van Visio aan te kopen”.

Het college stelde voor in te stemmen met de aankoop van dit terrein en hiervoor een krediet te voteren van € 1.500.000,- (exclusief BTW) en dit krediet ten laste te brengen van de vrij besteedbare Algemene Reserve.
Ondanks het feit dat er nog geen reactie van de OGO-scholen in het Land van Cuijk was binnengekomen werd de link tussen aankoop en doel van het terrein snel gelegd. De nieuwe plaats voor de Brede Scholen Grave-Oost, De Sprankel en Hartenaas. Beide scholen zouden in een eerder plan op de huidige plaats van De Sprankel komen. Rick Joosten (LPG) had er nachten van wakker gelegen: “We hebben er in de fractie veel over gesproken. Het is een risicovolle aanpak. Misschien verdienen we niet het hele aanloopbedrag terug. De verkeersveiligheid van dit nieuwe plan heeft echter de doorslag gegeven. Ik vraag wel aan het college om op de nieuwe plek voor het oversteken verkeersremmende maatregelen te nemen”. 
Ben Peters (CDA) zag kansen: “Het nieuwe terrein biedt de mogelijkheid om de afwikkeling van het terrein op te lossen. Het geeft bovendien de kans om de school te binden aan het zwembad en de sporthal van Visio. De geplande 30 woningen kunnen nu op de plaats van De Sprankel gebouwd worden”. De door Rob Bannink (VVD) gevraagde uitslag van het bodemonderzoek was positief. “Er zijn geen restricties. Dus geen reden voor nader onderzoek”, wist wethouder Daandels te melden. Nel Schuts van Keerpunt 2010 vond het raadsvoorstel nog niet rijp voor behandeling. Ze was overigens nooit erg gelukkig geweest met de geplande plaats voor beide scholen. 
Eva Eigenhuijsen (Lijst Eigenhuijsen) was allerminst gelukkig: “De eerste 2,5 miljoen voor Visio-West zijn koud uitgegeven of er komt weer een vraag voor 1,5 miljoen. Hoe kunt u van mij vertrouwen verlangen als er geen inzicht is in de risico’s. Er zijn nog geen ruimtelijke plannen”. Suzanne de Zoeten (VPGrave) merkte daarover op dat het besluit alleen over de aankoop van de grond gaat. Zowel de Zoeten als haar partijgenoot Jacques van Geest was positief over de plannen. Van Geest: “De locatie is buitengewoon geschikt voor scholen en de huidige locatie van De Sprankel is geschikt voor woningbouw”. Léon Kamps was niet zeker of dit bedrag terugverdiend zou worden. Hij vergeleek Daandels met Jan-Kees de Jager in de Griekse kwestie: “Die zei ook dat we alles zouden terug krijgen en er op verdienen”. Eric Daandels kon zich niet vinden in die vergelijking. “Het is een kans die zich voordeed. Ik zie veel positieve elementen voor de scholen. De intentie is wel om alles voor 100% terug te verdienen. Het is een kans die je maar eenmaal krijgt”.
Over die kans moest wel gestemd worden. Met alleen de stemmen van Eva Eigenhuijsen en Ben Litjens (Keerpunt 2010) tegen werd het voorstel aangenomen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *