Grave Lokaal

MooilandvanCuijk: column Freddy uit de Graaf over plaatje 2015.

Grave: Nietsvermoedend opende ik de nogal fors uitgevallen brief, gericht aan mijn schoonmoeder. 
Ik verzorg haar post, dus een routineklus. Meestal zijn dat brieven van een verzekeringsmaatschappij, de stichting waarbij haar verzorgingshuis hoort en de gemeente met allerlei belastingen. Verder pensioenfondsen, die melden dat haar schamele uitkering weer wat verminderd is. Iets met een dekkingsgraad. Fondsen waar het goed werken is. Vooral aan de top. Daar verstaat men onder dekkingsgraad waarschijnlijk iets anders. 
Vandaag dus een dikke brief. Van “Welzorg brengt u verder”. Ojee, mijn schoonmoeder is bijna 94 en veel behoeftes aan “verder” lijkt ze niet meer te hebben. 
De dagelijkse bewegingen worden per tillift uitgevoerd. Het vervoer naar de eetzaal gaat per rolstoel. De brief ging over haar mobiliteitsmiddel: “Alle elektrisch aangedreven mobiliteitsmiddelen zijn wettelijk verplicht WA verzekerd”, zo stond er. 
Zoiets mag ik graag hardop voorlezen aan mijn geliefde Ria en de op dat moment aanwezige verpleegkundige, die de handen vol had aan het in de stoel zetten van opoe.
 “Elektrisch aangedreven”. We keken elkaar verbaasd aan, totdat Ria dacht aan een motortje dat na elektrisch te zijn opgeladen, achter aan de rolstoel bevestigd kan worden, teneinde het voortduwen van dat mobiliteitsmiddel, inclusief opoe, wat lichter te maken. 
In de envelop bevond zich ook een geel plaatje. Zoals je die ook ziet in de oren van koeien. 
“Een verzekeringsplaatje, welke u aan de achterzijde op uw mobiliteitsmiddel dient te monteren”. 
Sodeju, dat wordt nog een hele klus voor opoe. Wacht, de brief gaat verder. “Wilt u dit liever laten doen? Geen probleem, onze medewerkers helpen u hier graag bij”. Wat lief. 
Op het plaatje staat, onder het “Nederland 2015”, zodat iedere controleur meteen ziet wanneer het plaatje verlopen is, het persoonlijke nummer van opoe: D.W.T. 697. 
Ik hoop niet dat ze dit nog uit haar hoofd moet kunnen opzeggen. Ook de uitleg dat dit plaatje toch echt tot en met 30 april 2016 geldig is, zoals de brief ook nog vermeldt, zal haar niet gemakkelijk afgaan. Och, en de grootste verrassing moet nog komen. Er zit een groene kaart bij, waarop alle landen staan waar opoe met haar mobiliteitsmiddel naar toe mag. En dat zijn me er wat. In Europa mag ze alleen Rusland en IR niet in. Ook niet in sommige delen van Cyprus en Servië. En dat is dan weer jammer. Voor de rest kan ze overal, aangedreven door haar elektrisch mobiliteitsmiddel, naar toe. 

Toch beter maar even bellen als we weer van plan zijn om te komen. 


P.S. Na onze vakantie vonden we ook zo’n zelfde envelop van Welzorg in de bus. Ik vroeg me al eerder af hoe ik aan het plaatje voor 2015 kon komen. Maar het raadsel is opgelost. In mei 2015 krijgen we het verzekeringsplaatje voor 2015!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *