Grave Lokaal

Vervanger gevraagd! Snel reageren per email!

Omdat ik op 21 april verhinderd ben zoek ik Graafse mensen die in of dicht bij de politiek zitten om naar deze slotbijeenkomst te gaan.

Beste leden van het leernetwerk,

Op 21 april komen we bij elkaar voor de slotbijeenkomst van het leernetwerk lokale democratie. De bijeenkomst vindt plaats in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Westarten om 20.00 uur en stoppen om 22.00 uur. Het is voor deze slotbijeenkomst ook mogelijk anderen mee te nemen, dat willen we zelfs aanmoedigen. We willen jullie vragen zsm te laten weten of je aanwezig zult zijn of niet, en of er anderen mee zullen komen.

De slotbijeenkomst is er op gericht om op een aantal thema’s of vraagstukken extra verdieping te zoeken en een start te maken met het vervolg. We gaan aan het werk in vijf verschillende groepen. Deze zijn voort gekomen uit de input die wij van een aantal van jullie hebben mogen ontvangen. Voor elk thema zorgen we voor inspiratie van buitenaf. Willen jullie bij het aanmelden ook aangeven bij welk thema je wilt aansluiten? De vijf onderwerpen zijn:

1. Coöperaties en burgerinitiatieven
Welke rol heb je als gemeenteraadslid in het ondersteunen van een burgerinitiatief zoals het opzetten van een zorg coöperatie. Hoe kun je dit aantrekkelijk maken? En welke verantwoordelijkheid heb je hierin, of kun je hierin nemen?

Een verkennend gesprek met de bedoeling om uitgangspunten of een stappenplan te formuleren waarmee in een vervolg gewerkt kan gaan worden.

2. Principes van de participatieve democratie
Het is belangrijk dat gemeenten experimenteren met nieuwe vormen van democratie, maar ook het fundamentele gesprek moet worden gevoerd. Zo kun je je bijvoorbeeld afvragen hoe de verdeling van rechten en plichten er uit zou kunnen zien, en hoe je van inspraak naar zeggenschap komt. Inspiratie van klassieke denkers zoals Alexus de Tocqueville of moderne zoals Frans Soeterbroek kunnen helpen om onze ideeën te vormen.

Een gesprek waarin we zoeken naar een eerste verdieping en een aantal kernvragen identificeren die de basis zijn voor het vervolg.

3. Diversiteit en betrokkenheid
‘De doe-democratie opent deuren voor mensen die toch al actief zijn, en hun weg wel weten te vinden.’ Dit probleem wordt door velen benoemd, maar wat gaan we er aan doen? Hoe voorkomen we dat participatie uitsluitend werkt? En wat kan wat een gemeente en een gemeenteraad doen om ‘doe-democratie’ (burgerparticipatie e.d.) aantrekkelijker te maken voor bijvoorbeeld jongeren en biculturele Nederlanders?

Een gesprek waarin we ideeën willen vormen voor toekomstige activiteiten om ‘andere’ groepen te mobiliseren en te activeren.

4. Draagvlak creeeren
Niet iedereen is even enthousiast over de veranderingen in de lokale democratie. Verschillende betrokkenen, zoals gemeenteraadsleden, ambtenaren en burgers hebben soms moeite hebben met verandering, en dan met name met betrekking tot hun eigen rol. Het is lastig om zekerheden en bevoegdheden kwijt te raken. Hoe kun je als raadslid doen om aan een breder draagvlak te werken?
We willen beginnen met het delen van handvatten die deelnemers al hebben en daarbij een vorm vinden om dat in de toekomst structureel te kunnen blijven doen en nieuwe manieren te ontwikkelen.

5. Zeggenschap ipv inspraak
Hoe zorg je dat lokale democratie werkelijk vorm krijgt vanuit burgers, zonder dat je vanuit de politiek hier vooraf een vorm aan oplegt. Hoe krijgen een G1000, een burgertop of een cooperative counsil gestalte zonder dat de uitkomsten nog moeten worden geaccordeerd door de bestaande politiek? En hoe kun je er als gemeenteraadslid wel op een vruchtbare manier aansluiten of bijdragen?

Het gesprek is het startpunt van een groep die zich er de komende tijd op wil toeleggen om tot slimme en constructieve manieren van werken te komen.

Wij zien uit naar een inspirerende en constructieve avond. Hopelijk kunnen we voor de verschillende onderwerpen de basis leggen om het netwerk in de toekomst voor te zetten. Wij horen graag van of je aanwezig kunt zijn, of je iemand mee wilt nemen, en op welk thema jij deze avond wilt doorpraten door een reply naar Yvette en Ben (zie Cc) te sturen.

Met vriendelijke groet,
Yvette Jeuken

Programma manager

Meer informatie:

www.netwerk-democratie.nlwww.100×100.nlhttp://ey2013-alliance.eu/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *