Grave Lokaal

ARENA: Evaluatie en vooruit kijken: Bestuurlijke herijking Graafs Manifest in Catharinahof

                   Graafs Manifest 2.0

Onze burgemeester opende de bijeenkomst als gastheer van deze avond. (*J.L.)

Door Freddy Klooté / ARENA

GRAVE – Op 10 juni 2011 werd in het Graafse Palazzo Theater het Graafs Manifest ondertekend door de gemeenteraden van Boxmeer, Sint Anthonis, Cuijk, Mill en Sint Hubert en Grave. Na vier jaar werd het tijd om te evalueren en de koers voor de toekomst van het Land van Cuijk te herijken. Daarvoor kwamen de vijf colleges en hun raadsleden afgelopen woensdag bijeen in het Catharinahof in Grave.
Stemming tegen de amendementen van Sint Anthonis. (*J.L.)

In de terugblik komen de bestuurders tot een aantal conclusies. “De afgelopen jaren zijn er grote stappen gezet in het Land van Cuijk. De strategische visie is tot stand gekomen. Er wordt invulling gegeven aan de strategische samenwerking en aan de strategische opgaven van het Land van Cuijk”. Omgezet naar concrete acties kan het samenwerkingsverband terugkijken naar “het van start gaan van de werkorganisatie CGM, ambtelijke samenwerking tussen de vijf gemeenten en gebruikmaken van elkaars kennis en kunde. In 2014 is er één gezamenlijke Rekenkamercommissie gekomen”. Er is ook gewerkt aan onderling vertrouwen: “Het opgebouwd vertrouwen kan inmiddels tegen een stootje maar moet wel worden onderhouden.”

In het nieuwe Manifest 2015 wordt ingegaan op demografische ontwikkelingen, de positie in de omgeving, gemeenten in beweging door het krijgen van steeds meer taken en de digitalisering. Bij de te bereiken doelen wordt sterk ingezet op een sterkere positie van het Land van Cuijk. “De vier O’s (Overheid, Onderwijs, Ondernemers en Overige partijen) vormen een belangrijk participatienetwerk”. Ook de provincie komt in beeld als het gaat om “toekomstige ontwikkelingen,kansen en daaraan gerelateerde opgaven in beeld te brengen.”
Strategie
De strategie bestaat uit verdere uitwerkingen op visie en opgaven, met een nieuwe uitvoeringsagenda met duidelijke prioritering en meetbare doelen. Verder “actieve profilering van het Land van Cuijk als eenheid naar buiten toe. Het Land van Cuijk is herkenbaar en bereikbaar. We zijn één gezicht”. Uiteraard wordt gesproken over de uitvoeringsorganisatie, andere samenwerkingsverbanden, informatievoorzieningen, nog betere samenwerking. “De provincie wordt verzocht innovatieve vormen van samenwerking inzichtelijk te maken”. Op dit alles wordt toezicht gehouden door het regieteam van de raden, waarvan de rol nog duidelijker moet worden gemaakt”. Ziedaar een korte samenvatting van het Graafs Manifest 2015, waarover de vijf gemeenteraden afgelopen woensdag hun mening moesten geven.
Graafs Manifest

Het was aan 89 raadsleden van de vijf gemeenten om het nieuwe Graafs Manifest te beoordelen. Omdat er nogal wat ophef was geweest over een brief die de raadsleden uit Sint Anthonis hadden verstuurd, met voorstellen om de tekst hier en daar te veranderen, moest eerst die hobbel overwonnen worden. De wijzigingen waren verpakt in twee amendementen. 

Maarten Wiggers de Vries  uit Boxmeer  wilde eerst weten of bij afwijzing hiervan Sint Anthonis het Manifest wel of niet zouden ondertekenen. De drie coalitiepartijen ui Sint Anthonis gaven aan dat de inhoud van de brief harder was aangekomen dan bedoeld en trokken de brief terug. Er was dus geen vetodreiging meer. De amendementen hadden vooral betrekking op het houden van een zekere autonomie van Sint Anthonis. De reacties van de collega’s van de andere gemeenteraden vonden in meerderheid dat het voorgestelde een stap terug was, in plaats van de zo gewenste stap voorwaarts. 
Joost Hendriks uit Cuijk: “Als we deze woorden nodig hebben doen we het niet goed. We doen dit met zijn vijven en willen niet overvleugelen. We hebben geen amendementen nodig”. De raadsleden uit Sint Anthonis vonden het jammer dat er door hun integer handelen zo’n verkeerde beeldvorming was ontstaan.Beide amendementen werden in stemming gebracht en verworpen.
De inhoud van het tweede Graafs Manifest blijft daardoor ongewijzigd.
De reactie burgemeester Marleen Sijbers van Sint Anthonis na de vergadering: 
“De vijf raden van het Land van Cuijk hebben zich uitgesproken vóór het Manifest. Het is goed dat raadsleden hun mening met elkaar delen en zo komen tot een afgewogen besluit. Dat leidt tot meer bewustzijn. We zijn samen en dat was vanavond een hele duidelijke uitspraak. Het peilen van de gevoelens is de afgelopen week te zwaar aangezet. In de raad is de vraag gesteld of we vóór het Land van Cuijk zijn. Dat werd met een unaniem “ja” beantwoord. Juist door andere meningen en discussies komt de grote betrokkenheid van alle partijen naar voren. 
Het adagium is: Samen werken, samen leven. Zonder wrijving geen glans. De inhoud is belangrijk, de vorm komt later.”
Fractievoorzitter Mevr. Schuts wil graag weten waarom Sint Anthonis met deze amendementen komt. (*J.L.)

(*J.L.) Dit zijn aanvullingen van de webmaster!

P.S. In de papieren versie ontbreekt het verslag van Freddy Kloot’e. Volgende week wordt dit alsnog geplaatst.


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *