Grave Lokaal

Arena: Hennie Bongers zegt: “Samen doen wat goed is voor Grave”

Grave

‘Samen doen wat goed is voor Grave’

Hennie Bongers opvolger van 
Jacques Leurs bij Keerpunt 2010

27-2-2015 om 10:22 – Door Freddy Klooté

GRAVE – Op 1 maart neemt Jacques Leurs (Keerpunt 2010) afscheid van de Graafse politiek. Hij wordt opgevolgd door Hennie Bongers, een man die zijn sporen in Graafse besturen op diverse terreinen al heeft verdiend. Iemand die graag de mouwen opstroopt, met als motto: “Als je ergens wat gaat halen, moet je ook iets brengen”. Hij blijft altijd rustig. Bedachtzaam. Zoekend naar kansen. Een legger van verbindingen. Heeft een hekel aan de begrippen coalitie en oppositie. “Natuurlijk is er verschil in denken. Maar we moeten samen doen wat goed is voor Grave.”

Hennie Bongers is geboren en getogen in Langenboom. Hij volgde de opleiding aan de Hogere en Middelbare Laboratorium School in Oss. Werkte één jaar als laborant bij DMV Campina in Veghel. “Ik stond daar zes dagen per week controles uit te oefenen op allerlei producten. Maar ik miste iets. Vond geen uitdaging in dit werk en ben overgestapt naar de zorg. Ik kwam bij Madeleine in Boxmeer terecht. Verdiende er maar de helft van wat ik bij DMV Campina kreeg, maar kon met mensen werken. Dat was het wat ik zo gemist had.”
‘Ik luister naar mensen’
Hennie werkte en deed meteen de opleiding ziekenverzorger. Hij ging verder: “Bij Huize Padua in Boekel, een psychiatrisch ziekenhuis, kon ik weer de combinatie van werken en studeren doen. Na drie jaar was ik B-verpleegkundige en had mijn plek gevonden. Ik bleef 20 jaar in de directe zorg werken, op diverse afdelingen. Verslavingskliniek, crisis/interventieafdeling, intensieve zorg en op de opnameafdeling. Ik voelde me er goed. Werkte, als het moest ook buiten de geijkte paden. Ging op vakantie met cliënten die geen familie meer hadden, meervoudig gehandicapt waren of nog nooit op vakantie waren geweest. De leiding keek me vreemd aan. Toen ze alle verhalen van die gelukkige mensen hadden gehoord ging het hele tehuis het jaar daarna op vakantie. Het welzijn van de mensen ging en gaat me zeer aan het hart. Je moet inventief zijn en kunnen schakelen in de omgang.”

Vraagbaak
Toch wisselde de bevlogen verpleegkundige nog eens van baan. “Ik zat bij GGZ Oost Brabant in de Ondernemingsraad (OR). Toen de ambtelijk secretaris daarvan vertrok, werd ik gevraagd naar die post te solliciteren. En zodoende werd ik in 2001 ambtelijk secretaris: adviseur en coach van de O.R. maar ook adviseur van de directeuren en de Raad van Bestuur, op het gebied van medezeggenschap. Bovendien werd ik door die functie ook vraagbaak voor de medewerkers. Vanuit de zorg kwam ik aan de managementkant terecht. Ik moet er mede voor zorgen dat de OR en de Raad van Bestuur hun werk goed kunnen doen.”

Grave
Inmiddels woonde Hennie sinds 1985 in Grave. Hij heeft er ontzettend veel vrijwilligerswerk gedaan. Met partner Marijke van der Venne was hij, conform hun lijfspreuk ‘Als je ergens wat gaat halen, moet je ook iets brengen’, vrijwilliger bij diverse verenigingen en organisaties. Hennie was secretaris van tennisvereniging Thos, MR-lid op basisschool Hartenaas, leesouder, medewerker bij talloze evenementen. Hij was coach bij de hockeyclub, bij tennisteams en bij de Zeskamp tijdens de Graafse Pinksterfeesten. Maar ook voorzitter van de M.R. van het Udens College en van de G.M.R. van de Stichting Invitare, die alle openbare basisscholen in het Land van Cuijk en Noord-Limburg bestuurt. Op dit moment zit hij in het bestuur van de Landelijke Organisatie voor ambtelijke secretarissen van Ondernemingsverenigingen. “Dat zijn er in Nederland zo’n 3000, waaronder bijvoorbeeld ook grote bedrijven als Heineken en ABN-AMRO vallen. Verder zit ik in het bestuur van de Reumapatiëntenvereniging Land van Cuijk en van de verenigingen van Ondernemingsraden binnen de GGZ (VOGGZ).”

Politiek
Hennie ziet me lachen: “Ja, het is best veel vergaderen, maar daar houd ik wel van. Marijke weet, als directeur van een basisschool, ook wat veel en hard werken is, en de kinderen zijn inmiddels ook meer dan zelfredzaam. We bespreken thuis alles en zorgen ervoor dat we zoveel mogelijk genieten, want dat is toch het belangrijkste in het leven. Toen ik van Jacques Leurs van Keerpunt 2010 de vraag kreeg of ik interesse had in de plaatselijke politiek, hebben we ook thuis de consequenties daarvan uitgebreid besproken. Ik heb met Jacques mijn ambities besproken en kwam als vierde op de lijst te staan. De verkiezingen, waar ik op de achtergrond aan heb meegedaan, zijn zeer succesvol geweest. Drie zetels in de raad, één zetel winst. Ik kwam net niet in de raad dus, maar werd wel beëdigd als lid van de Commissie Inwoners en Bestuur. En nu vertrekt Jacques wegens verhuizing naar Bussum en word ik in de raadsvergadering van 10 maart als raadslid beëdigd.”
Wat voor raadslid mogen we verwachten? “Ik luister naar mensen. Vraag hoe zaken gaan. Hoor deskundigen en baseer mijn mening daarop. Ik ben een mensen-mens, die naar anderen toe stapt en vragen stelt. Verbinden is mijn streven. Een breed gedragen besluit geeft altijd een meerwaarde. Ik vind het een uitdaging om het individualisme van nu om te zetten in gezamenlijke dingen die goed zijn voor Grave. Mijn specialismen in de fractie liggen op de terreinen van zorg, onderwijs, jeugd, sport en de ambtenarenorganisatie. Maar eigenlijk ben ik nieuwsgierig naar alles.”

Uw reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Ontdek meer van Jacques Leurs

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder